Linkovi

MUP: Dečak planirao masakr u školi, sam pozvao policiju


Okupljeni ispred škole "Vladislav Ribnikar" posle masovnog ubistva
Okupljeni ispred škole "Vladislav Ribnikar" posle masovnog ubistva

Dečak osumnjičen da je u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu ubio devet i ranio sedam osoba, planirao je ubistva duži vremenski period i znao tačno koga targetira, izjavio je načelnik beogradske policije Veselin Milić na vanrednoj konferenciji za novinare. Milić je napadača identifikovao kao K.K. - učenika sedmog razreda te škole, i rekao da je on sam pozvao policiju posle masovnog ubistva i uhapšen je. Dva pištolja su pronađena na licu mesta, a motiv ubistva se još istražuje.

U osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbeđenja. Šestoro dece i nastavnica su ranjeni. Nastavnica i jedna ranjena devojčica su u životnoj opasnosti.

Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost od petka do nedelje, a nastava u beogradskim školama danas neće biti održavana.

Načelnik beogradske policije je izneo hronologiju događaja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i rekao da je u 8 sati i 40 minuta policiju pozvala zamenica direktora škole i rekla da neko nasumično puca. Dva minuta kasnije, policiju je pozvao i maloletni K.K, osumnjičen za masovno ubistvo, i rekao da je "pucao u više lica u osnovnoj školi".

“Smrtno je stradalo osam učenika škole, od kojih sedam devojčica i jedan dečak. Do sada je utvrđeno da se najverovatnije radi o S.N. (2009), P.A. (2011), A.B. (2011), A.D. (2009), K.M. (2010), M.A. (2009), E.K. (2009), A.Č. (2009) kao i radniku obezbeđenja".

Milić je kazao da je K.K. duži vremenski period planirao krivična dela.

Pištolje je uzeo iz očevog stana, stavio ih u ranac i poneo sa sobom, kao i četiri Molotovljeva koktela. Načelnik beogradske policije je rekao da je dečak prvo pucao u radnika obezbeđenja, pa decu u hodniku. Potom je ušao u učionicu gde se održavao čas istorije, pucao u nastavnicu, pa u decu.

"Imao je spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza u školu, skicu koja je nađena na njegovom stolu i sam je birao mete. Vidi se da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu, koje dete kada da likvidira", kazao je Milić.

Kada se sve završilo, dečak je izašao iz škole, bacio pištolje u dvorište i pozvao policiju. Ubrzo je uhapšen.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da je otac dečaka, u čijem su vlasništvu pištolji, takođe uhapšen. Gašić je kazao da pištolji imaju legalne dozvole i da ih je otac K.K. čuvao u sefu pod šifrom, ali da je dečak uspeo da dođe do njih.

Prema nezvaničnim informacijama, kako je rekao ministar, otac je dečaka vodio u streljane da trenira pucanje.

Operacije u toku, devojčica i nastavnica kritično

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izrazila je saučešće porodicama i kroz suze rekla da je za 40 godina njenog radnog staža "ovo najstrašnije iskustvo koje je imala".

Ona je rekla da su troje dece u bolnici u Tiršovoj, a nastavnica i još troje učenika u Urgentnom centru.

Dva dečaka u Tiršovoj, koja imaju povrede donjih ekstremiteta, u stabilnom su stanju i van životne opasnosti. Devojčica koja je dobila prostrelnu ranu glave je u kritičnom stanju, kaže Grujičić.

Policija obezbeđuje ulaz dečije bolnice u Tiršovoj, gde su smeštena deca povređena u pucnjavi u školi “Vladislav Ribnikar” (Foto: Fonet)
Policija obezbeđuje ulaz dečije bolnice u Tiršovoj, gde su smeštena deca povređena u pucnjavi u školi “Vladislav Ribnikar” (Foto: Fonet)

"Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore", rekla je ministarka.

Nastavnica, koja je zadobila povrede karlice i ruku, takođe je u kritičnom stanju.

U Urgentnom centru je i troje dece. Devojčica sa prostrelnom ranom trbuha i povredama ruku je u stabilnom stanju. Dečak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali, a drugi dečak je ranjen u grudni koš, ima povredu vrata, kičme i vratnih pršljenova i u operacionoj je sali, rekla je ministarka.

Ružić: Poštovani propisi o obezbeđenju u školi

Ministar prosvete Branko Ružić, koji je konferenciju za novinare počeo minutom ćutanja za stradale, rekao je da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti - od 5. do 7. maja, kao i da će časovi u školama u četvrtak počinjati minutom ćutanja.

"U ime Ministarstva prosvete izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji. Decu roditeljima ne može niko da vrati", izjavio je ministar prosvete.

Ružić je rekao da su postojeći propisi o obezbeđenju u školama poštovani i u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Policija je došla u osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u sredu u 8 sati i 40 minuta (Foto: Fonet)
Policija je došla u osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u sredu u 8 sati i 40 minuta (Foto: Fonet)

"Prsten obezbeđenja, koji po našim procedurama jeste normiran i predviđen za škole, je postojao i jutros. Funkcionisao je video nadzor i bio je prisutan pripadnik obezbeđenja, koji je izgubio život na dužnosti, kao i školski policajac koji se nalazio u redovnom obilasku objekta škole".

Ministar prosvete se zahvalio zdravstvenim radnicima i nastavnicima i svim prisutnima u školi koji su pokušali da spreče tragediju.

"Evidentan je poguban, kancerogen uticaj interneta, video igrica, takozvanih zapadnih vrednosti i svima je jasno da je potreban preokret u zaoštravanju mera i sistemsko iznalaženje rešenja. Kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja, kakav je nažalost u nekim zapadnim društvima",kaže Ružić.

XS
SM
MD
LG