Linkovi

TikTok tvrdi da na platformi nema kredibilnih pretnji školama


Foto ilustracija: Rojters/Dado Ruvic
Foto ilustracija: Rojters/Dado Ruvic

Kompanija za društvene medije TikTok saopštila je u petak da nije mogla da na svojoj platformi pronađe dokaze stvarnih pretnja školama, zbog kojih su pojedine američke škole i lokalne vlasti pojačali mere bezbednosti, poslali upozorenja roditeljima i otkazali neke časove.

Jedan od najvećih školskih okruga, Palm Bič na Floridi, u pismu roditeljima naveo je da je lokalna policija upoznata sa “video snimkom koji cirkuliše na TikToku na nacionalnom nivou, i podstiče nasilje u školama.”

TikTok je saopštio da nije pronašao kredibilne pretnje na svojoj platformi već samo “alarmistička upozorenja”, koja su uklonjena zbog kršenja politike TikToka o širenju dezinformacija. Školski okrug Palm Bič nije odgovorio na pitanja agencije Rojters o detaljima u vezi sa navodnim video snimkom.

“Nastavljamo da agresivno tragamo za bilo kakvim sličnim sadržajem na našoj platrofmi, ali smo duboko zabrinuti da bi brojni izveštaji lokalnh medija o navodnom trendu, koji nije pronađen na platformi, mogli da na kraju podstaknu neke štetne postupke u stvarnom svetu”, saopštio je TikTok.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki poručila je u petak na Tviteru da Bela kuća i federalne agencije za sporovđenje zakona “pažljivo prate pretnje nasiljem u školama, koje kruže na društvenim medijima”, ali nije precizirala gde su pretnje objavljene.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je na Tviteru u petak da nema informacije koje ukazuju na bilo koju specifičnu, kredibilnu pretnju školama, ali poziva zajednica da “ostanu budne”.

Upozorenje je počelo da kruži ove nedelje, dok se SAD još oporavljaju od najteže školske pucnjave 2021. kada je jedan učenik otvorio vatru u srednjoj školi u Mičigenu, ubio četvoro učenika i ranio sedam osoba. Bilo je to najnovije nasilje u decenijama dugoj istoriji smrtonosnih pucnjava po američkim školama.

Većina škola i lokalnih policija je u svojim porukama roditeljilma u četvrtak i petak navela da ovonedeljna upozorenja o napadima nisu specifično usmerena na njihove škole, kao i da pretnje nisu kredibilne.

Ipak, više škola je otkazalo časove u petak, iako nije jasno da li su otkazivanja povezana sa navodnom pretnjom upućenom preko TikToka.

Načelnik školskog okruga Gilroj u Kalfiorniji rekao je da će časovi u lokalnoj srednjoj školi biti otkazani zbog pretnje nasiljem upućene toj školi “na nekoliko naloga na društvenim mrežama.”

Druge škole nisu otkazale časove ali su pojačale bezbednost. Sistem državnih škola u Fičburgu u Masačusetsu objavio je vest da će policija u petak biti prisutna u svakoj školi u okrugu iz predostrožnosti zbog navodne objave na TikToku u kojoj se preti “svakoj školi u SAD, pa čak i osnovnim školama."

Okruzi Gilroj i Fičbrug nisu odgovorili na pitanja novinara Rojtersa o objavama koje su izazvale pomenute mere predostrožnosti.

XS
SM
MD
LG