Linkovi

Poverenica i potpredsednica Vlade: Opasna inicijativa za zabranu abortusa u Srbiji


Arhiva - Ilustracija dileme između podrške životu i slobodnom izboru.
Arhiva - Ilustracija dileme između podrške životu i slobodnom izboru.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je u četvrtak da je inicijativa za zabranu abortusa zabrinjavajuća i opasna, posebno imajući u vidu da se ova akcija sa internet portala i društvenih mreža, prenela na polemiku u javnosti.

Takve aktivnosti su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, jer prema članu 63 svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece, dok Porodični zakon odredbom 5 propisuje da žena slobodno odlučuje o rađanju, navodi se u saopštenju koje je preneo FoNet.

Pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje, jer je abortus u Srbiji legalan i dozvoljen, podseća Janković.

Arhiva - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)
Arhiva - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković (http://ravnopravnost.gov.rs)

Posebno treba istaći da telesna autonomija podrazumeva da žena sama donosi izbor o svom telu, s obzirom da je članom 23 Ustava zagarantovana nepovredivost fizičkog integriteta.

Janković ukazuje da su takve akcije štetne, vode u bespredmetne polemike i zbunjuju, pa čak i zastrašuju žene. Fokus i pažnja čitavog društva treba da bude edukacija žena i muškaraca, pored ostalog i o kontracepciji i abortusu, koji pre svega iz zdravstvenih razloga ne treba da bude korišćen kao kontraceptivno sredstvo.

Od izuzetne je važnosti raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih, zaključuje poverenica.

Mihajlović: Ostavite naše stomake na miru

I predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je danas osudila i ocenila kao opasnu i krajnje neprihvatljivu kampanju za zabranu abortusa.

Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije drugo. Niko nema pravo da se meša u to. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koja štiti i Ustav Srbije i svaki pokušaj ugrožavanja prava žena je nedopustiv, navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za rudarstvo i energetiku.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u intervjuu za Glas Amerike
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u intervjuu za Glas Amerike

Ona je osudila svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene zbog toga stavljaju na stub srama.

Ograničavanje prava na abortus je ne samo napad na demokratiju već može direktno ugroziti živote i zdravlje žena. Šta je sledeće? Da nam se desi Poljska i da žene umiru, jer im je zabranjeno da abortiraju čak iako to ugrožava njihov život? Ljudi, ostavite naše stomake na miru, poručila je Mihajlović.

Istakla je da je pravo svake žene da odlučuje o svom telu i reproduktivnom zdravlju i svako uplitanje u to je nedopustivo i govori o sveprosutnom patrijarhatu, u kojem je ženina obaveza da rađa, pa i po cenu svog zdravlja.

Ono što je potrebno jeste edukacija, pre svega mladih, o tome kako mogu da imaju siguran seksualni život i kako da brinu o svom zdravlju, rekla je Mihajlović.

Reakcija dve zvaničnice institucija u Srbiji dolazi dan nakon što je u centralnoj beogradskoj pešačkoj zoni, u Knez Mihajlovoj ulici, postavljen pult Inicijative za zabranu abortusa, gde aktivisti pozivaju prolaznike da potpišu inicijativu.

Za sada nije jasno ko stoji iza te inicijative, budući da na sajtu i nalozima na društvenim mrežama koji promovišu ovu inicijativu kaže da Inicijativa okuplja "sve ljude dobre volje zainteresovane da pomognu različitim aktivnostima i doprinosima u ostvarivanju uslova za konačnu zakonsku zabranu abortusa u Skupštini Srbije", bez navođenja ni jednog imena.

XS
SM
MD
LG