Linkovi

Bajdenova administracija tuži Teksas zbog novih restrikcija uvedenih biračima


Arhiva - Izborne propagandne nalepnice poslati glasačima u Hjustonu, 29. septembra 2020.
Arhiva - Izborne propagandne nalepnice poslati glasačima u Hjustonu, 29. septembra 2020.

Administracija predsednika Džoa Bajdena u četvrtak je tužila Teksas zbog novih pravila glasanja koja su nadživela leto dramatičnih protesta demokrata, koje se suočavaju sa sve slabijim nadama da će revidirati izborne zakone u zemlji kao odgovor na talas novih ograničenja u državama koje predvode republikanci.

Tužba ne osporava celinu sveobuhvatne meru koju je u septembru potpisao republikanski guverner Greg Abot u Teksasu, a koja već ima neka od najstrožih pravila glasanja u zemlji. Umesto toga, cilja na odredbe koje se odnose na zahteve za glasanje putem pošte i pomoć glasačima, za koje federalni Sekretarijat za pravosuđe tvrdi da krše federalnu zaštitu građanskih prava.

"Naša demokratija zavisi od prava birača sa pravom glasa da glasaju i da se taj glasački listić prebroji", rekao je državni tužilac Merik Garland. "Sekretarijat za pravosuđe će nastaviti da koristi sva ovlašćenja koja su mu na raspolaganju da zaštiti ovaj temeljni stub našeg društva".

Protivnici zakona u Teksasu poznatog kao Senat Bill 1 (SB1) već su tužili državu, optužujući republikance da žele da obesprave manjine i druge glasače koji su skloni demokratama.

Abot i drugi teksaški republikanci kažu da izmene pružaju zaštitu od izbornih prevara, što je retkost.

"Bajden ide protiv Teksasa zbog SB1, naš nedavno usvojen zakon o integritetu izbora. To je sjajan i preko potreban zakon. Osiguranje da Teksas ima bezbedne i transparentne izbore je moj glavni prioritet. Videćemo se na sudu, Bajdene!" tvitovao je državni tužilac Teksasa, republikanac Ken Pakston.

Abot je letos, zbog izostanaka demokratskih zakonodavaca, stavio veto na plate hiljada običnih radnika kada mu predlog zakona nije stigao ranije, a zakonodavcima je zaprećeno hapšenjem. U jednom trenutku, više od 50 demokratskih članova teksaškog kongresa otišlo je u Vašington, izazvavši težak zastoj u radu teksaškog kapitola od 38 dana.

Demokrate su se nadale da će izvršiti pritisak na Kongres da donese novu zaštitu prava glasa na federalnom nivou. Oba ta pokušaja su u zastoju, uključujući još jedan pokušaj u sredu.

Teksas je među najmanje 18 država koje su uvele nova ograničenja glasanja od izbora 2020. godine, prema Brenanovom centru za pravdu. Zakoni su deo nacionalne kampanje Republikanske partije - a uključuju Floridu, Džordžiju i Arizonu - za pooštravanje zakona o glasanju u ime bezbednosti, delimično vođeni lažnim tvrdnjama bivšeg predsednika Donalda Trampa da su izbori bili pokradeni.

Tramp je pozvao Abota da izvrši reviziju izbornih rezultata u Teksasu, iako je pobedio u toj državi.

XS
SM
MD
LG