Linkovi

Zbog Britni Grajner, američke košarkašice izbegavaju Rusiju u pauzi WNBA lige


ARHIVA - Američka košarkašica Britni Grajner u pratnji policije dolazi na ročište pred sudom u okolini Moskve, 4. avgusta 2022.
ARHIVA - Američka košarkašica Britni Grajner u pratnji policije dolazi na ročište pred sudom u okolini Moskve, 4. avgusta 2022.

Dobro poznati i medijski veoma praćeni pravni problemi sa kojima se Britni Grajner suočava u Rusiji i invazija te zemlje na Ukrajinu doprineli su da se najbolje košarkašice sveta, koje su donedavno nastupale u WNBA ligi, odluče da - tokom pauze šampionata u SAD - svoj talenat unovče negde drugo.

U poslednjih nekoliko decenija, Rusija je bila omiljena destinacija WNBA košarkašica, zato što su mogle da računaju na visoka primanja - nekad i iznad milion dolara po sezoni - ali i odlične uslove za život i trening, koje su im timovi nudili.

Sve je to naglo prestalo da bude moguće.

“Iskreno, vreme koje sam provela u Rusiji bilo je divno, ali posebno zbog toga što je Bi Dži (Britni Grajner, prim. nov) i dalje nepravedno pritvorena tamo, niko neće ponovo otići u Rusiju, dok ona ne bude nazad, kod svoje kuće”, kaže Brijana Stjuart, koja je u Rusiji igrala sa Grajner u istom timu, koji im je obema platio milione.

“Mislim da sada ljudi žele da odu u inostranstvo i ukoliko razlika u visini ugovora nije mnogo drugačija, žele da budu na boljem mestu”.

Grajner je uhapšena u februaru, pritvorena i zatim osuđena zbog posedovanja narkotika usred ruske invazije na Ukrajinu. Prošlog meseca izrečena joj je kazna od devet godina zatvora.

Upravo zato, Stjuart i druge zvezde WNBA, kao što su Džonkel Džons i Kortni Vanderslut - koje su takođe zaradile milione igrajući u Rusiji - ove zime idu da igraju košarku negde drugde. Sve tri igrale su za Jekaterinburg, isti tim za koji je igrala Britni Grajner. Klub iz istoimenog grada osvojio je pet titula klupskog prvaka Evrope u poslednjih osam godina i dominira ruskom i evropskom košarkom već skoro dve decenije, tokom kojih su za njega igrale američke košarkaške legende, kao što su Deliša Milton Džons, Su Bird, Kendis Parker i Dajana Tarazi.

Desetak NBA igračica igralo je u Rusiji prošle zime, a nijedna od njih se ne vraća ove godine.

Posle Svetskog prvenstva, Stjuart ide u Tursku da igra za Fenerbahče. Najbolje igračice mogu da zarade nekoliko stotina hiljada dolara po sezoni u Turskoj, znatno manje nego u Rusiji. Međutim, igranje u Turskoj omogućava Brijani Stjuart da bude bliže porodici svoje supruge u Španiji.

“Želite da imate bolji životni stil, bolje iskustvo van parketa i da nastavite da cenite druge zemlje”, kaže Stjuart.

Ni Vanderslut se ne vraća u Rusiju, već je odlučila da igra u Mađarskoj, zemlji koja joj je 2016. dala državljanstvo.

“Ja sam Mađarica. Mislim da će biti posebno, jer nisam igrala tamo otkad sam dobila državljanstvo", kaže Vanderslut.

Trideset-trogodišnja košarkašica kaže da mnogo toga mora da se promeni pre nego što bi i razmotrila da opet ode u Rusiju da igra, iako ima mnogo dragih uspomena na ljude u Rusiji.

“Stvar je u tome da nas je naš klub tretirao veoma lepo i stvorili smo baš snažne veze sa tim ljudima. Nikad ne bih zatvorila vrata tome", kaže Vanderslut. "Zbog cele situacije sa Bi Dži zaista je teško i pomisliti da je za ikoga bezbedno da sada ide tamo”.

Džons će se pridružiti Brijani Stjuart u Turskoj, gde će igrati za Mersin. Metar i 98 cm visoka reprezentativka BiH kaže da bi razmotrila da ponovo igra u Rusiji ukoliko bi se stvari promenile politički i ukoliko bi Grajner bilo omogućeno da se vrati u SAD.

Situacija sa Britni Grajner je na umu i mladih WNBA košarkašica.

Rajan Hauard, koja je izabrana za rukija godine u WNBA ove sezone, igraće u Italiji ove zime - što je njeno prvo iskustvo u inostranstvu. Ona kaže da je bila vrlo pažljiva kada je odlučivala gde želi da igra.

"Svako će da bude malo više pažljiv s obzirom na ovu situaciju”, kaže Hauard.

Američke košarkašice nisu jedine koje više ne idu u Rusiju. Krilo Čikago Skaja Ema Meseman, zvezda belgijske reprezentacije, igrala je u Rusiji sa Stjuart, Džons i Vanderslut. I ona će predstojeće zime igrati u Turskoj.

WNBA liga pokušava da stvori situaciju u kojoj će košarkašicama ostanak kod kuće tokom pauze biti bolja opacija. Komesarka Keti Engelbert izjavila je tokom finala plej-ofa da najbolje košarkašice, kada se saberu osnovna plata, nagradni bonusi i sponzorski ugovor, koji nudi liga, mogu da zarade i do 700 hiljada dolara. I dok samo nekoliko košarkašica može da dostigne tu sumu, desetak košarkašica odlučilo je da potpiše marktinške ugovore sa ligom tokom pauze između dve sezone.

XS
SM
MD
LG