Linkovi

Košarkašica Britni Grajner uložila žalbu na odluku ruskog suda


Američka košarkašica Britni Grajner izlazi iz suda u Moskvi 4. avgusta 2022.
Američka košarkašica Britni Grajner izlazi iz suda u Moskvi 4. avgusta 2022.

Advokati američke košarkaške zvezde Britni Grajner uložili su žalbu na presudu o devetogodišnjoj kazni zatvora koja joj je izrečena u Rusiji zbog posedovanja droge, prenele su ruske novinske agencije.

Grajner, zvezda WNBA lige iz tima Finiks Merkjuri, koja je osam puta bila ol-star centar a dva puta osvojila Olimpijsku zlatnu medalju, osuđena je 4. avgusta nakon što je policija pronašla patrone za vejpovanje sa uljem kanabisa u njenom prtljagu, na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Grajner je priznala da je imala patrole u prtljagu, ali da ih je nehotice spakovala u brzini, i da nije imala nameru da počini krivično delo. Njen tim advokata je predstavio pisana saopštenja u kojima se navodi da su joj lekari prepisali kanabis radi ublažavanja bola.

Njeno hapšenje u februaru dogodilo se u vreme pojačanih tenzija između Moskve i Vašingtona, samo nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu. U to vreme, Grajner, priznata kao jedna od najvećih igračica u istoriji WNBA lige, se vraćala u Rusiju gde igra dok traje pauza u sezoni američke lige.

Ruske novinske agencije prenele su izjavu advokatice Marije Blagovoline da je uložena žalba, ali još nije jasno po kom osnovu.

Devetogodišnja kazna je blizu maksimalne kazne od 10 godina zatvora za tu vrstu krivičnog dela, a Blagovolina i njen kolega Aleksandar Bojkov su posle izricanja presude ocenili da je kazna preterana. Izjavili su da su optuženi u sličnim slučajevima dobijali u proseku petogodišnju kaznu, a da je trećina njih dobila pomilovanje.

Pod sve većim pritiskom javnosti na Bajdenovu administraciju da uloži više napora da oslobodi Grajner, američki državni sekretar Entoni Blinken u julu se odlučio na neobičan korak da javno otkrije da je Vašington dao "ozbiljnu ponudu" Moskvi kako bi se Grajner vratila kući, zajedno sa Polom Velanom, Amerikancem koji služi 16-godišnju kaznu zatvora u Rusiji zbog špijunaže.

Blinken nije naveo više detalja ali su Asošijeted pres i druge medijske organizacije objavile da je Vašington ponudio da oslobodi Viktora Bauta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju kaznu zatvora u Sjedinjenim Državama, i koji je svojevremeno dobio nadimak "trgovac smrti."

U nedelju je visoki ruski diplomata saopštio da su razgovori o razmeni obavljeni. "O oseteljivom pitanju razmene osuđenih ruskih i američkih građana razgovara se putem kanala koje su odredili naši predsednici", rekao je Aleksandar Darčijev, šef sekretarijata za Severnu Ameriku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova, za državnu novinsku agenciju Tas.

“Tačno je da se razgovara o razmeni tih pojedinaca. Ruska strana odavno traži oslobađanje Viktora Bauta. Detalji treba da se prepuste profesionalcima", rekao je.

XS
SM
MD
LG