Linkovi

Ima li šanse da Britni Grajner izađe iz ruskog zatvora i vrati se u SAD?


Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora u Moskvi
Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora u Moskvi

MOSKVA - Američka košarkašica Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora u Rusiji zbog posedovanja droge. Grajner, zvezda ženskog NBA, zaustavljena je u februaru na aerodromu u Moskvi zbog bočica sa uljem kanabisa, za koje je tvrdila ga je koristila za sportske povrede. Međutim, dobila je jednu od najstrožih kazni i sada se otvara pitanje može li biti prebačena u SAD ako se Amerika i Rusija dogovore o razmeni zatvorenika.

Državni sekretar Entoni Blinken objavio je da su SAD uputile predlog nagodbe Rusiji da oslobodi Grajner i Amerikanca Pola Vilana.

I to je najrealnija šansa za košarkašicu da se vrati kući, pod uslovom da Rusija pristane na nagodbu.

Šta su SAD ponudile?

Blinken nije precizirao šta je nagodba, samo je rekao da o tome namerava da razgovara sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Izvori upućeni u situaciju rekli su da su SAD ponudile da oslobode Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji služi kaznu od 25 godina zatvora. But je nameravao da proda oružje kolumbijskom FARC-u, koji je u vreme kada je osuđen, Amerika smatrala terorističkom organizacijom.

Blinken i Lavrov su razgovarali telefonom prošle nedelje, što je kontakt na najvišem nivou od početka rata u Ukrajini. Obojica su trenutno u Kambodži na sastancima sa ministrima zemalja jugoistočne Azije.

A šta je odgovorila Rusija?

U javnosti se oglašavala minimalno. Blinken nije saopštio detalje posle razgovora sa Lavrovim. Rusi nisu ni nagovestili da li su zainteresovani za nagodbu.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da ruska vlada nije odgovorila u dobroj veri, te da njiihovu ponudu zvaničnici SAD nisu shvatili ozbiljno. Nije rekla detalje, ali je CNN preneo da Moskva želi da bude oslobođen i pripadnik jedne obaveštajne agencije koji je prošle godine u Nemačkoj osuđen za ubistvo.

Da li bi razmena zatvorenika bila presedan?

U aprilu, Rusija je oslobodila veterana marinca Trevora Rida, osuđenog za fizički sukob sa policijom u Moskvi, u zamenu za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je zatvoren zbog optužbi da je učestvovao u švercu kokaina.

Ipak, bilo je reč o Rusu koji je počinio lakše krivično delo od Buta, koji i dalje tvrdi da je nevin.

Američka vlada obično ne objavljuje informacije o razmeni zatvorenika dok se ona ne obavi, zbog čega je Blinkenova najava još više dobila na značaju.

Da li će dogovor biti postignut?

Teško je reči, ali kontakt Blinkena i Lavrova ukazuje da se dešava napredak. Takođe, pokazuje da su dve zemlje spremne da održavaju kontakte, uprkos ratu u Ukrajini.

Grajner je najpoznatija Amerikanka koju su uhapsile neke strane vlati. Dvaput je osvojila olimpijsko zlato.

"Presuda Britni Grajner je stroga i za ruske pravne standarde i dokazuje ono što smo znali od početka - da se Britni koristi kao politički zalog", napisala je njena agentkinja Lindzi Kagava Kolas na Tviteru.

Vlasti u Rusiji su nagovestile da je izricanje presude preduslov za razmenu zatvorenika.

Predsednik SAD Džo Bajden apelovao je ponovo na Rusiju da momentalno oslobodi Grajner.

"Moja administracija će nastaviti neumorno da radi i koristi svaku priliku da Britni i Pola Vilana dovede kući što je pre moguće", naveo je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG