Linkovi

Odbrana: Američka košarkašica uhapšena u Rusiji koristila marihuanu u medicinske svrhe


Američka košarkašica Britni Grajner u sudnici u Moskvi, 26. jul 2022. (Foto: Reuters/Evgenia Novozhenina/Pool)
Američka košarkašica Britni Grajner u sudnici u Moskvi, 26. jul 2022. (Foto: Reuters/Evgenia Novozhenina/Pool)

Pravni zastupnici američke košarkašice Britni Grajner, koja je uhapšena u Rusiji zbog posedovanja marihuane, poručili su na saslušanju u utorak da je ona koristila medicinsku marihuanu, protiv bolova koje ima zbog povreda.

Grajner, koja je igrala van sezone u Rusiji, zadržana je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara, a sa sobom je imala dopune za elektronsku cigaretu koju su sadržale ulje hašiša. Medicinska marihuana je nelegalna u Rusiji.

Zbog toga joj preti zatvorska kazna i do 10 godina, u postupku koji je dodatno zategao odnose SAD i Rusije, već pogoršane zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Ekspert za narkotike, kojeg je pozvala odbrana, na sudu je objasio da se medicinski kanabis uveliko koristi među sportistima tamo gde je legalan, i da ima manje nuspojava nego obični lekovi protiv bolova.

"Uz recept, Britni je mogla da je koristi u medicinske, ali ne i rekreativne svrhe", kazala je advokatica Marija Blagovolina.

Grajner je pratila suđenje uz pomoć prevodioca.

Dvostruka olimpijska šampionka, koja je apelovala i na predsednika Džoa Bajdena da pomogne u njenom oslobađanju, priznala je krivicu, ali i rekla da nije nameravala da prekrši zakon u Rusiji.

Grajner će se ponovo pojaviti pred sudom u sredu, kada je moguće da bude pozvana da svedoči. Naredni pretres zakazan je za 2. avgust.

Američki zvaničnici i sportisti tvrde da je 31-godišnjakinja greškom uhapšena i pozivaju na njeno momentalno oslobađanje. Ruske vlasti odbacuju kritike da je slučaj politizovan.

XS
SM
MD
LG