Linkovi

SAD nude Moskvi pogodbu da pusti na slobodu košarkašicu Grajner i Pola Velana


Britni Grajner, zvezda američke ženske košarke u sudu u Moskvi, 25. jula 2022.
Britni Grajner, zvezda američke ženske košarke u sudu u Moskvi, 25. jula 2022.

SAD su ponudile pogodbu Rusiji da bi vratile kući uhapšenu WNBA zvezdu Britni Grajner i još jednog uhapšenog Amerikanca, Pola Velana, saopštio je u sredu američki državni sekretar Entoni Blinken.

U velikom zaokretu u odnosnu na raniju politiku, Blinken je takođe saopštio da očekuje da razgovara sa ruskim šefom diplomatije, prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Saopštenje američkog državnog sekretara je prvi put da je američka vlada javno otkrila konkretne korake koje je preduzela da izdejstvuje puštanje na slobodu Grajner, koja je uhapšena na aerodromu u Moskvi u februaru pod optužbom za posedovanje narkotika, i koja je u sredu svedočila na sopstvenom suđenju.

Velan, bivši marinac i direktor jedne kompanije za obezbeđenje iz Mičigena, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. On i njegova porodica odlučno tvrde da je nedužan. Američka vlada je optužbe za špijunažu odbacila kao lažne.

Blinken nije izneo detalje predloga koji je dat Rusiji pre nekoliko nedelja, i još se ne zna da li je on dovoljan da Rusija pusti na slobodu uhapšene Amerikance.

Međutim, javno priznanje ponuđene pogodbe u vreme kada SAD na druge načine bojkotuju Rusiju, pokazatelj je sve većeg pritiska američke javnosti na Bajdenovu administraciju u vezi sa Grajner i Velanom, i njene rešenosti da ih vrati kući, izveštava agencija Asošijeted pres.

Blinken je izjavio da bi Vašington voleo da dobije odgovor Moskve.

Rusija je godinama izražavala interesovanje da se oslobodi Viktor Baut, ruski trgovac oružjem poznat pod nadimkom "trgovac smrti", koji je osuđen na 25 godina zatvora 2012. po optužbi da je ilegalno prodao oružje u vrendosti od više miliona dolara. CNN je objavio da je Rusiji ponuđena razmena Bauta za Grajner i Velona.

Blinken kaže da je tražio razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Američki zvaničnici kažu da je želja da se dobije odgovor o ponudi razmene zatvorenika primarni ali ne i jedini razlog zbog kojeg su SAD u sredu tražile razgovor sa Lavrovom.

Ukoliko se dogodi, biće to prvi razgovor Blinkena i Lavrova od 15. februara, nedelju pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Blinken je izjavio da takođe želi da razgovara sa Lavrovom o tome koliko je važno da se Rusija povinuje odredbama dogovora koji je postignut pod pokroviteljstvom UN da se milioni tona ukrajinskih žitarica pošalju iz skladišta u druge zemlje, i da ga upozori na opasnosti od mogućih ruskih pokušaja da pripoje delove istočne i južne Ukrajine.

Ženeva: Susret Blinkena i Lavrova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Grajner, koja je u ruskom zatvoru proteklih pet meseci, priznala je pred sudom da je u prtljagu imala ulje kanabisa kao tečnost za e-cigarete kada je stigla u Moskvu ali tvrdi da nije imala nameru da počini krivično delo i da je slučajno spakovale ulja.

Na suđenju u sredu rekla je da ne zna kako je ulje kanabisa završilo u njenoj torbi ali je objasnila da je imala lekarsku preporuku da ga koristi i da se pakovala u žurbi. Dodala je da je zaustavljena na aerodromu kada su inspektori pronašli tečnost, ali da je prevodilac sa engleskog na ruski preveo samo deo onoga što je rekla tokom ispitivanja, i da su joj zvaničnici naložili da potpiše dokumenta bez objašnjenja.

XS
SM
MD
LG