Linkovi

Britni Grajner osuđena na devet godina zatvora


Britni Grajner u sudnici moskovskog suda (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Britni Grajner u sudnici moskovskog suda (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Ruski sud osudio je Britni Grajner, američku košarkašku zvezdu, na devet godina zatvora za posedovanje i krijumčarenje droge.

Bajden: Presuda Grajner neprihvatjiva - hitno je osloboditi

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je presudu ruskog suda košarkaškoj zvezdi Britni Grajner kao neprihvatljivu - pozvavši Moskvu da je odmah oslobodi.

Grajner je pred sudom u Moskvi osuđena na devet godina zatvora za posedovanje i krijumčarenje droge.

"Američka državljanka Britni Grajner osuđena je na zatvorsku kaznu koja je podsetnik na ono što je svet već znao da je Rusija nezakonito pritvorila. To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi - kako bi mogla da bude sa svojom suprugom, voljenima, prijateljima i saigračima", saopštio je Bajden

Tužilaštvo je za Grajner zahtevalo zatvorsku kaznu u trajanju od devet i po godina, dok je odbrana tražila oslobađanje.

Njen pravni tim saopštio je da će se žaliti na presudu navodeći da ju sud odbacio priložene dokaze, kao i činjenicu da je Grajner prihvatila krivicu.

Košarkašica Britni Grajner, koja je priznala krivicu, obratila se sudu u Moskvi uoči izricanja presude. Ona se izvinila za, kako se izrazila, svoju grešku i zamolila sudiju da joj ne izrekne kaznu od 9 i po godina zatvora.

Grajner je govorila iz kaveza u kom optuženi borave u ruskim sudnicama.

"Nisam nameravala da naštetim bilo kome. Nisam želela da kršim ovdašnje zakone, niti da dovedem u opasnost rusko stanovništvo. Pogrešila sam i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život. Znam da svi govore o političkim
pionima i politici, ali nadam
se da je tako nešto daleko od ove sudnice. Ponavljam da nisam imala nameru da kršim ruske zakone. Nisam imala nameru da kujem urotu niti da počinim zločin”, rekla je Grajner u obraćanju.

Takođe, ona se izvinila za sve neprijatnosti koje je taj slučaj doneo ruskom košarkaškom klubu za koji je nastupala.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), pritvorena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa vajp ketridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Upotreba kanabisa u Rusiji je nezakonita, u medicinske, i u svrhe uživanja.

"U sprintu je Jusein Bolt, u Formuli 1 – Mihael Šumaher, a u ženskoj košarci to je Britni Grajner", rekla je u završnoj reči njena advokatica Marija Blagovolina.

Grajner posle presude: Volim svoju porodicu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

Ako sud smatra da je potrebno da je kazni, rekla je Blagovolina”, onda bi ona trebalo da dobije najblažu kaznu. Aleksandar Bojkov, njen drugi advokat, rekao je da su neki od spisa predmeta sastavljeni uz kršenje zakona.

Grajner, koja je priznala krivicu, nije nameravala da unese kanabis u Rusiju, rekao je njen tim odbrane.

Kirbi: Blinken će verovatno pokušati da razgovara sa Lavrovim o Grajner

Američki državni sekretar Entoni Blinken verovatno će pokušati da razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na marginama sastanka u Kambodži, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, pošto je američka košarkašica Britni Grajner osuđena u Rusiji za za posedovanje i krijumčarenje droge na devet godina zatvora.

Ne sumnjam da će, ako bude imao priliku, da pokuša da razgovara sa Lavrovim.da zakopča gospodina Lavrova, to učiniti. Ako se nigde ne budu susreli, siguran sam da će Blinken pokušati da inicira komunikaciju o tome”, rekao je Kirbi televiziji Em-Es-En-Bi-si.

Kada su presuda i kazna izrečene, američki i ruski zvaničnik prisustvovali su večeri na skupu Udruženja nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Kambodži.

Kertridži su bacili 31-godišnju sportiskinju iz Teksasa u geopolitički vrtlog koji je pokrenut kada je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 2. februara. 24.

Tokom najzategnutijih američko-ruskih odnosa od kubanske raketne krize 1962. godine, američki predsednik Džo Bajden je pod pritiskom da interveniše u ime zatočenih Amerikanaca – uključujući Grajner.

Sjedinjene Države su saopštile da je Grajner nezakonito privedena upućujući Moskvi, kako je državni sekretar Entoni Blinken rekao, "značajnu ponudu" da razmene ruske zatvorenike za američke državljane koji se drže u Rusiji, uključujući Grajnder i bivšeg marinca Pola Velana.

Jedan izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Vašington bio spreman da razmeni Viktora Buta, pritvorenog po optužbama da je trgovac oružjem, ličnost koja je bila inspiracija za holivudski film "Gospodar rata" iz 2005. sa poznatim glumcem Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Ruski zvaničnici su rekli da dogovor nije postignut. Oni tvrde da je Grajner - poznata među ljubiteljima košarke pod inicijalima "BG" - prekršila zakone zemlje i da bi joj trebalo suditi u skladu sa tim.

XS
SM
MD
LG