Linkovi

Američka košarkašica ponovo pred ruskim sudom pod optužbom za posedovanje kanabisa


Arhiva - Britni Grajner u dresu Fenis Merkjurija
Arhiva - Britni Grajner u dresu Fenis Merkjurija

Američka košarkaška zvezda Britni Grajner izvedena je u utorak pred sud po optužbama za posedovanje kanabisa.

Pretres je održan u jeku diplomatskih napora Sjedinjenih Država da obezbede njeno oslobađanje.

Tokom saslušanja, tužioci su pozvali državnog veštaka za narkotike koji je analizirao kanabis pronađen u prtljagu Grajner.

Specijalista, kog je angažovala njena odbrana osporio je analizu ruskog državnog veštaka, tvrdeći da je pogrešna i u neskladu sa zvaničnim pravilima.

Ako bude proglašena krivom, zvezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA) i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje mogla bi da se suoči sa kaznom od 10 godina zatvora.

Kako suđenje odmiče administracija američkog predsednika Bajdena suočava se sa sve snažnijim pritiskom javnosti da izdejstvuje oslobađanje Britni Grajner.

Tim povodom, američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je prošle nedelje sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, pozivajući ga da prihvati sporazum prema kojem će Grajner i Pol Velan, Amerikanac zatvoren u Rusiji zbog osude za špijunažu, biti oslobođeni.

Taj razgovor ujedno je bio i kontakt najviših zvaničnika Vašingtona i Moskve otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu pre više od pet meseci.

Krugovi upoznati sa američkim predlogom kažu da predviđa razmenu Grajnerove i Velana za ozloglašenog trgovca oružjem Viktora Buta.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je novinarima u ponedeljak da je Rusija "zlonamerno" odgovorila na ponudu američke vlade, kontraponudom koju američki zvaničnici ne smatraju ozbiljnom. Odbila je da iznosi detalje.

Grajner je priznala da je u njenom prtljagu bilo ketridža za udisanje sa uljem kanabisa kada je uhapšena na moskovskom aerodromu u februaru. Ali je insistirala da nije imala nameru da počini zločin i da su ketridži završili u njenom prtljagu jer se na brzinu pakovala. Grajner je igrala za ruski ženski košarkaški klub u periodima van sezone WNBA.

Da bi potkrepili njen slučaj, njeni branioci su izneli svedočenje lekara da joj je kanabis prepisan kao lek protiv bolova. Lečenje marihuanom nije legalno u Rusiji.

Dok sudije imaju mogućnost da razmotre olakšavajuće faktore prema ruskom zakonu, oslobađajuće presude su retke i čine manje od jedan odsto slučajeva u ruskom krivičnom gonjenju.

Osuda bi, međutim, potencijalno mogla da otvori put za razmenu Grajnderove, jer su ruski zvaničnici rekli da bi to moglo da se dogodi tek nakon što se sudski proces završi.

Tom Fajerstoun, vašingtonski advokat koji je ranije bio pravni savetnik u američkoj ambasadi u Moskvi, rekao je da bi Grajnerovoj mogla biti izrečena teška kazna kao način da Rusi "maksimiziraju svoju moć u pregovorima". On je za Asošijeted pres rekao da bi Rusija "možda želela da pusti da se ovo odigra još malo i da pokuša da izvuče više ustupaka".

Inače, ruski zvaničnici traže od Vašingtona da se o tom pitanju razgovara, kako su naveli, tihom diplomatijom - što je bio i jedan od zahteva ruskog šefa diplomatije američkom državnom sekretaru.

XS
SM
MD
LG