Linkovi

Američka košarkašica priznala krivicu na suđenju u Rusiji


Američka košarkašica Britni Grajner u sudnici blizu Moskve (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Američka košarkašica Britni Grajner u sudnici blizu Moskve (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Američka košarkašica Britni Grajner u četvrtak se na suđenju u Rusiji izjasnila da je kriva po optužbama za posedovanje narkotika zbog kojih bi mogla da bude osuđena na do 10 godina zatvora, preneo je novinar Rojtersa iz sudnice.

"Želela bih da se izjasnim krivom. Međutim, nije bilo namere. Nisam želela da kršim zakon. Želela bih kasnije da svedočim. Potrebno mi je vreme da se pripremim", rekla je Grajner u sudnici blizu Moskve.

Sledeći sudski pretres zakazan je za 14. jul. Aleksandar Bojkov, advokat Grajner, rekao je novinarima da se nada da će joj biti izrečena najmanja moguća kazna.

Suđenju su prisustvovali i zvaničnici iz američke ambasade u Moskvi i uručili Grajner pismo koje joj je uputio predsednik Džo Bajden, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Nećemo posustati dok Britni, Pol Vilan i drugi nepravedno privedeni Amerikanci ne budu ponovo sa svojim voljenima", tvitovao je Blinken. Vilan je biviši marinac koji je u zatvoru u Rusiji od 2018. godine po optužama za špijunažu.

Grajner je privedena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što je u njenom prtljagu navodno pronađeno ulje kanabisa.

Suđenje zvezdi WNBA lige počelo je prošle nedelje u svetlu sve češćih poziva Vašingtonu da uloži više napora da se Grajner oslobodi gotovo pet meseci posle hapšenja.

Međutim, zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov u četvrtak je upozorio da "pokušaji američke strane da diže buku u javnosti...ne doprinose praktičnom rešenju ovog pitanja".

Bela kuća u sredu je saopštila da je predsednik Bajden razgovarao sa suprugom američke košarkašice da bi je uverio da radi sve što može da osigura njeno oslobađanje, što je pre moguće.

Bajden i Šerel Grajner razgovarali su nakon što je Bajden pročitao Britnino pismo u kojem je navela da strahuje da se nikada neće vratiti kući.

Stejt department je označio Grajner kao nepravedno privedenu, a njen slučaj je prosledio specijalnom predsedničkom izaslaniku za pitanja talaca.

Na pitanje o mogućnosti da Grajner bude razmenjena za Rusa pritvorenog u Americi, Rjabkov je rekao da dok njeno suđenje ne bude okončano "nema formalnih ili proceduralnih razloga da se razgovara o bilo kakvim budućim koracima".

Ruski mediji više puta su spekulisali da bi Grajner mogla da bude oslobođena u okviru razmene zatvorenika, a da bi američke vlasti iz zatvore pustile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, poznatog pod nadimkom "Trgovac smrću", koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu po presudi za zaveru da ubije američke državljane i zbog pružanja pomoći jednoj terorističkoj organizaciji, prenosu agencija Asošijeted pres.

Drugi pak sugerišu da bi mogla da bude oslobođena zajedno sa Polom Vilanom, bivšim marincem koji u Rusiji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu po optužbi za špijunažu, za koju su SAD više puta navele da je nameštena.

Bivši američki marinac Trevor Rid u aprilu je oslobođen u zamenu za ruskog pilota osuđenog za trgovinu drogom.

XS
SM
MD
LG