Linkovi

Zvanični Vašington protiv misije Denisa Rodmana da spasi Grajner u Rusiji


ARHIVA - Bivši američki košarkaš Denis Rodman (Foto: AFP PHOTO / ADEK BERRY)
ARHIVA - Bivši američki košarkaš Denis Rodman (Foto: AFP PHOTO / ADEK BERRY)

Bela kuća ima negativan stav o navodnom planu bivše NBA zvezde Denisa Rodmana da putuje u Rusiju i obezbedi oslobađanje američke košarkašice Britni Grajner, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Grajner, dvostruka olimpijska šampionka i zvezda WBNA, je ranije ovog meseca osuđena u Rusiji na devet godina zatvore po optužbi za posedovanje droge.

Predsednik SAD Džo Bajden osudio je presudu kao "neprihvatljivu", a Sjedinjene Države ponudile su Rusiji da za Grajner razmene Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem koji u Americi služi zatvorsku kaznu od 25 godina.

Rodman je u subotu rekao za televizijsku mrežu "NBC njuz" da planira da poseti Rusiju da bi tražio da se Grajner oslobodi.

"Dobio sam odobrenje da idem u Rusiju i pomognem joj. Pokušavam da idem ove nedelje", rekao je Rodman za NBC koji međutim nije objasnio od koga je košarkaš dobio dozvolu.

Visoki zvaničnika administracije, koji je tražio da ostane anoniman, jasno je stavio do znanja da Bela kuća ne odobrava najavljenu posetu.

"U javnosti je poznata informacija o značajnoj ponudi administracije Rusima i sve van daljih pregovora kroz već uspostavljene kanale će verovatno komplikovati i ometati napore za oslobađanje", rekao je zvaničnik za Rojters.

Takođe je napomenuo da je Stejt department savetovao Amerikance da ne putuju u Rusiju.

Iz Stejt departmenta je u ponedeljak saopšteno da Rodman ne ide u Rusiju u ime američke vlade i da su u toku razgovori o mogućoj razmeni zatvorenika.

Rodman je i u prošlosti pokušavao da se umeša u međunarodnu diplomatiju. Bivši košarkaš je među samo nekoliko zapadnjaka koji su se sastali sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

XS
SM
MD
LG