Linkovi

Specijalni tužilac: Manafort lagao FBI, prekršio dogovor


Arhiva - Pol Manafort, bivši prvi čovek kampanje Donalda Trampa, napušta Federalni oblasni sud posle saslušanja u Vašingtonu, 23. maja 2018.

Pol Manafort, bivši prvi čovek kampanje Donalda Trampa lagao je FBI i istražitelje kancelarije specijalnog tužioca Roberta Malera pošto se izjasnio krivim u vezi sa federalnim optužbama, čime je prekršio dogovor o priznavanju krivice, navodi se u sudskom dokumentu, podnetom u ponedeljak.

Manafort je u istom podnesku naveo da se ne slaže sa ocenom specijalnog tužioca Roberta Malera da je lagao istražitelje.

I specijalni tužilac i Manafortovi advokati složili su se da nema razloga za odlaganje određivanja njegove kazne i zatražili su od suda da odredi datum za to.

Maler, koji istražuje rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD 2016. godine i moguću saradnju između Moskve i Trampove kampanje, naveo je u podnesku da je posle potpisivanja sporazumnog priznanja krivice "Manafort izvršio federalno krivično delo yato što je lagao Federalni istražni biro (FBI) i kancelariju specijalnog tužioca u vezi sa različitim relevantnim pitanjima".

Maler je u podnesku naveo i da te laži krše Manafortov dogovor o priznanju krivice.

Manafortovi advokati su naveli da se Manafort sastao sa predstavnicima vlade u nekoliko slučajeva i da im je obezbedio informacije "trudeći se da sprovede svoje obaveze".

Oni kažu da se Manafort ne slaže sa ocenama da je prekršio sporazum.

Manafort, dugogodišnji republikanski politički savetnik koji je zaradio desetine miliona dolara radeći za proruske političare u Ukrajini, vodio je Trampovu kampanju, iz koje je izašao sredinom 2016.

Prisustvovao je sastanaku u Trampovom tornju u junu 2016. sa grupom Rusa na kojem su ponuđene informacije koje mogu da naškode tadašnjoj demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, koja je na kraju izgubila od Trampa u trci za predsednika tog novembra.

Od septembra ove godine, kada je postigao sporazum o priznavanju krivice u zamenu za umanjivanje optužnice, Manafort je sarađivao sa Malerovom istragom.

Rusija negira navode iz SAD da je hakovala mejlove Demokratske stranke i da je vodila kampanju dezinformacija, pre svega na društvenom mrežama. Tramp negira bilo kakvu saradnju svoje kampanje, a istragu naziva političkim lovom na veštice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG