Linkovi

Manafort se izjasnio da nije kriv


Bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort
Bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort

Bivši šef izbornog štaba Donalda Trampa, Pol Manafort izjasnio se da nije kriv za niz optužbi koje su protiv njega iznete u istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore. Početak suđenja je zakazan za 17. septembar.

Među novim optužbama protiv Manaforta nalazi se i ona da je uz pomoć Trampovog bivšeg saradnka Rika Gejtsa “oprao” više od 30 miliona dolara kroz skrivene ofšor račune i da je koristio novac sakriven u inostranstvu kako bi uživao u luksuznom životu u SAD, bez plaćanja poreza.

Manafort i Gejts su navodno novac, koji su zaradili na poslovima u Ukrajini predstavili kao “zajam”, kako bi izbegli poreze, a u svojoj finansijskoj dokumentaciji, lažno su uvećali svoja primanja kako bi se kvalifikovali za dodatne zajmove.

U optužnici se navodi da su tim novcem kupovali nekretnine i stvari za kuću, ili u slučaju Gejtsa, plaćali školovanje svojoj deci. Rik Gejts se ranije izjasnio krivim za finansijsku prevaru i laganje istražitelja u vezi sa lobiranjem za prorusku vladu u Ukrajini, koje je prethodilo njegovom političkom angažmanu u SAD.

XS
SM
MD
LG