Linkovi

Bivši menadžer Trampove kampanje ipak u zatvoru čeka suđenje


Pol Manafort ranije danas prilikom dolaska u federani sud u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Pol Manafort ranije danas prilikom dolaska u federani sud u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Bivši menadžer kampanje predsednika Trampa Pol Manafort moraće da u zatvoru sačeka početak suđenja prema optužnici koja je podignuta u okviru istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD.

Manafort je prvobitno bio osuđen prema optužnici koja ga između ostalog terete za pranje novca, propust da se registruje kao strani agent i davanje lažnih izjava.

Manafortu je u oktobru dozvoljeno da čeka suđenje u kućnom pritvoru i pušten je uz kauciju od 10 miliona dolara.

Međutim, tim Roberta Malera je nedavno optužnici dodao i pokušaj da utiče na svedoke i zbog toga je okružni sudija u Vašington danas ukinula njegovu kauciju i odlučila da ga pošalje u zatvor.

Tramp: Izveštaj dokaz da je Komi opravdano otpušten

Za to vreme, predsednik Tramp izjavio je da juče objavljeni izveštaj generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe o načinu na koji je FBI vodio istragu upotrebe privatnog imejl servera demokratske kandidatkinje Hilari Klinton dokaz da je opravdana bila njegova odluka da otpusti direktora FBI-ja Džejmsa Komija.

Predsednik Tramp smatra da je sada jasno da nije otpustio Džejmsa Komija da bi zaustavio njegovu istragu uloge Rusije u američkim predsedničkim izborima već zato što je Komi bio neefikasan direktor Biroa.

U izveštaju Sekretarijata za pravosuđe je zaključeno da Komi nije poštovao standardne procedure agencije u načinu na koji je vodio istragu, ali i da nije bio politički pristrasan.

Predsednik Donald Tramp danas u dvorištu Bele kuće
Predsednik Donald Tramp danas u dvorištu Bele kuće

Predsednik Donald Tramp smatra da izveštaj Sekretarijata za pravosuđe pokazuje da je FBI bio pristrasan protiv njega.

"Mislim da je Džejms Komi bio nepošten prema narodu ove zemlje. Mislim da je to što je uradio sramota i biće upamćen kao daleko najgori direktor FBI-ja u istoriji. Niko nije ni blizu. Verujem da sam učinio zemlji ogromn uslugu time što sam ga otpustio”, rekao je Tramp i dodao:

"Mislim da je najvažnije što me izveštaj potpuno oslobađa krivice. Nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije. Kada pročitate izveštaj videćete. Videćete da je bilo pristrasnosti protiv mene i protiv desetina miliona mojih pristalica. To je stvarno sramota”.

I demokrate i republikanci kritikuju Komija

U izveštaju na 500 stranica ustanovljeno je da je Džejms Komi “dramatično odstupio od normi FBI-ja i sekretarijata” u načinu na koji je vodio istragu o imejlovima Hilari Klinton. Međutim, utvrđeno je da nije bilo političke pristrasnosti u načinu na koji je istraga vođena.

Novi direktor FBI-ja Kristofer Rej izjavio je da i privid pristrasnosti može da nanese štetu, kao i sama pristrasnost, i obećao brzu akciju da bi se osigurao integritet radnika agencije.

"Pridržavaćemo se odgovarajućeg disciplinarnog procesa i kada se on obavi, nećemo oklevati da pozovemo ljude na odgovornost”.

Demokrate smatraju da izveštaj jasno pokazuje da je Komijevo objavljivanje FBI-jeve istrage o Klinton 11 dana pre izbora 2016. pomoglo republikanskom kandidatu da pobedi.

"Direktor Komi je imao dvostruke standarde .Govorio je javno o istrazi Klinton, a zadržao je u tajnosti od američkih građana da biro takodje vodi istragu dosluha izbornog štaba Donalda Trampa i Rusije”, kaže kongresmen iz Merilenda Ilajdža Kamings.

Ubrzo pošto je postao predsednik, Tramp je otpustio Komija. Kritičari kažu da je želeo da zaustavi istragu ruske uloge u američkim izborima. Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders u četvrtak je ocenila da izveštaj pokazuje da to nije tačno.

"Izveštaj pokazuje da su bile opravdane predsednikove sumnje o Komijevom radu i o političkoj pristrasnosti među članovima FBI-ja”.

Kongresnom istragom je zaključeno da se Rusija mešala u predsedničke izbore ali nisu pronađeni dokazi da je to mešanje uticalo na ishod. Republikanci smatraju da ni FBI-jeva istraga Klinton nije uticala na odluke birača.

"Ne mislim da je Rusija imala uticaja na ishod izbora a ako mislite da jeste, ne znam kako se to može dokazati. Ljudi imaju million razloga iz kojih glasaju tako kako glasaju", smatra Džon Kenedi, republikanski senator iz Luizijane.

U izveštaju generalnog inspektora Majkla Horovica takođe se otkriva da je Komi koristio privatni imejl nalog, dok je obavljao zvanične poslove biroa.

XS
SM
MD
LG