Linkovi

Porota i dalje odlučuje o presudi Manafortu


Suđenje Polu Manafortu, ilustracija
Suđenje Polu Manafortu, ilustracija

Dvanaest porotnika u treći dan veća o presudi bivšem šefu Trampovog izbornog štaba Polu Manafortu optuženom za poreske i bankovne prevare.

Porota sačinjena od šest muškaraca i šest žena treći dan razmatra presudu iza zatvorenih vrata u sudu u Aleksandriji, Virdžiniji.

Suđenje je trajalo dve nedelje, a tužilac tvrdi da je Manafort sakrio milione dolara u ofšor kompanijama kako ne bi platio porez u SAD. Pretpostavka je da je veliki deo tog novca došao od Manafortovog lobiranja za bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, pre nego što se priključio izbornom štabu Donalda Trampa.

Manafortova odbrana nije zvala svedoke i smata da tužilac nema dovoljno dokaza za Manafortovu krivicu. Njegovi advokati su pokušavali da diskredituju glavnog svedoka u istrazi, zamenika menadžera u Trampovom štabu Rika Gejtsa koji je već priznao krivicu za pomaganje u sakrivanju miliona dolara od poreskih vlasti u SAD.

Suđenje Polu Manafortu je prvi konkretan rezultat istrage o mešanju Rusije u američke izbore, a koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

XS
SM
MD
LG