Linkovi

Podignuta optužnica protiv Pola Manaforta, bivšeg šefa Trampove kampanje


Palestinian health workers register samples for coronavirus testing in the West Bank village of Dura, southwest of Hebron.
Palestinian health workers register samples for coronavirus testing in the West Bank village of Dura, southwest of Hebron.

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Robert Maler podigao je optužnicu protiv bivšeg šefa izbornog štaba predsednika Trampa, Pola Manaforta, za zaveru protiv SAD, pranje novca i laganje vlade u okviru lobiranja za bivšeg predsednika Ukrajine, Viktora Janukoviča.

Manafort i njegov bivši poslovni saradnik Rik Gejts su optuženi u okviru Malerove krivične istrage ruskog mešanja u izbore 2016. To su prve optužnice koje je Maler podigao u istrazi koja traje već pet meseci, iako se ne odnose direktno na američke izbore.

I Manafort i Gejts su se jutros predali Federalnom istražnom birou. Oni su pred Federalnim sudom u Vašingtonu porekli krivicu po svim tačkama optužnice a određen im je kućni pritvor uz kauciju od 10 miliona dolara za Manaforta i pet za Gejetsa.

Specijalni tužilac Maler, nekadašnji direktor FBI-ja, takođe je objavio da je bivši Trampov savetnik za spoljnopolitička pitanja Džordž Papadopulos 5. oktobra priznao krivicu, odnosno priznao da je u januaru lagao federalne agente o svojim kontaktima sa ljudima koji su "kako razume, imali bliske veze sa visokim zvaničnicima ruske vlade."

Tramp nije neposredno komentarisao slučaj Papadopulosa ali ga je u martu 2016. opisao kao "konsultanta za energiju i naftu, sjajnog čoveka."

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders opisala je Papadopulosa kao "volontera u kampanji" i člana savetodavnog odbora koji se sastao samo jednom. Rekla je da činjenica da Papadopulos nije uspeo u svojim nastojanjima da ugovori Trampov sastanak sa ruskim zvaničnicima "pokazuje koliko je minornu ulogu imao u kampanji."

Tramp je odbacio optužnicu protiv Pola Manaforta kao irelevantnu u odnosu na kampanju 2016. i ponovio da istražitelji, umesto toga, treba da se koncentrišu na njegovu poraženu rivalku, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton.

Optužnice predstavljaju dramatičan novi momenat u istrazi koja je bacila senku na prvu godinu Trampovog predsedništva.

Sadržaj optužnice

U optužnici se navodi da se Manafort, koji je bio šef Trampovog izbornog štaba od juna do avgusta i bio ključna ličnost u kampanji pre toga, obogatio lobirajući za Janukoviča pre nego što je predsednik zbačen s vlasti u pobuni ukrajinskog naroda 2014. kada je pobegao u Rusiju.

Maler navodi da je Manafort sakrio svoje prihode na računima na Kipru, Sejšelima i ostrvskoj državi Sent Vinsent i Grenadini a onda "potrošio milione dolara u luksuznoj robi" uživajući u raskošnom životnom stilu u Sjedinjenim Državama.

U optužnici se navodi da je više od 75 miliona dolara prošlo kroz ofšor račune, te da je Manafort "oprao" više od dodatnih 18 miliona dolara da bi kupio nekretnine i dobra u SAD a Gejts je uplatio više od 3 miliona dolara na račune koje je on kontrolisao.

Federalni sud u Vašingtonu 30. oktobra 2017.
Federalni sud u Vašingtonu 30. oktobra 2017.

Tramp je u više navrata krivične i kongresne istrage veza svog izbornog štaba sa ruskim interesima nazivao "lovom na veštice" koji demokrate koriste da bi objasnile njegovu neočekivanu izbornu pobedu nad bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Međutim, Maler je bivši direktor FBI-ja i mnogi u Vašingtonu ga doživljaju kao apolitičnu ličnost.

Pol Manafort, tada predsednik Trampovog izbornog štaba, razgovara sa novinarima razgovara sa novinarima na republikanskog nacionalnoj konvenciji u Klivlendu u julu 2017.
Pol Manafort, tada predsednik Trampovog izbornog štaba, razgovara sa novinarima razgovara sa novinarima na republikanskog nacionalnoj konvenciji u Klivlendu u julu 2017.

Krajem jula ove godine, agenti FBI su u ranim jutarnjim satima upali u kuću Pola Manafota, koji je bio šef Trampovog izbornog štaba od juna do avgusta prošle godine a bio ključna ličnost u kampanji pre toga. Oni su zaplenili i izneli dokumenta koja su se odnosila na istragu. Prema izveštajima, njemu je tada rečeno da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Uz istragu koju sprovodi Maler, vode se posebne kongresne istrage ruskog mešanja i mogućih veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom.

Američka obaveštajna zajednica je početkom 2017. zaključila da je ruski predsednik Vladimir Putin lično dirigovao kampanjom čiji je cilj bio podrivanje američke demokratije i pomoć Trampu da ostvari pobedu.

Tramp je insistirao na tome da nema dosluha sa Rusima, uključujući i u nizu tvitova u nedelju u kojima je rekao da su demokrate i njegova rivalka na izborima Hilari Klinton pravi krivci.

"Demokrate koriste ovaj užasni (i loš za zemlju) lov na veštice zbog zle politike, ali republikanci se bore kao nikada pre", napisao je Tramp. "Toliko je KRIVICE kod demokrata i Klintona a sada izlaze činjenice. URADITE NEŠTO!"

Tramp je, zatim, poručio da istraga Rusije odvraća pažnju sa republikanskih napora uloženih u poresku reformu. "Da li je to slučajno? NE!".


Taj Kob, član Trampovog pravnog tima, saopštio je da Trampovi komentari nisu povezani sa novim razvojem događjima u Malerovoj istrazi.

"Suprotno onome što je nagovešteno, predsednikovi komentari nisu u vezi sa aktivnostima specijalnog tužioca, sa kojim on nastavlja da sarađuje", naveo je Kob.

Bivši savetnika za nacionalnu bezbednost Majkl Flin (arhivski snimak)
Bivši savetnika za nacionalnu bezbednost Majkl Flin (arhivski snimak)

Veruje se da Robert Maler takođe istražuje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, koga je Tramp otpustio posle manje od mesec dana na poslu, nakon što je položio zakletvu lažući potpredsednika Majka Pensa i druge zvaničnike o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu.

Maler takođe istražuje da li je Tramp ometao pravdu kada je, u maju, otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja, Džejmsa Komija koji je sprovodio istragu Rusije pre nego što je preuzeo Maler.

XS
SM
MD
LG