Linkovi

Otpušteni stručnjak za vakcine i lekove podneo žalbu protiv Trampove administracije


Žalba koju su Kancelariji specijalnog tužioca predali advokati Rika Brajta (Reuters videograb)
Žalba koju su Kancelariji specijalnog tužioca predali advokati Rika Brajta (Reuters videograb)

Otpušteni direktor Agencije za razvoj lekova protiv pandemije Kovida 19 Rik Brajt podneo je žalbu u svojstvu uzbunjivača, optužujući administraciju predsednika Donalda Trampa da je razrešen zbog iskazivanja zabrinutosti u vezi sa koronavirusom.

Agencija Rojters objavila je da je Brajt, u žalbi koju je podneo u utorak, ukazao je da su njegova upozorenja u vezi sa koronavirusom, koja je uputio u januaru - naišla na neodobravanje Aleksa Azara, sekretara za zdravlje i drugih visokopozicioniranih zvaničnika.

„Doktor Brajt je reagovao pravoremeno u nameri da se odgovori na pandemiju, ali je naišao na otpor vođstva sekretarijata, uključujući sekretara Azara, koji je, čini se, imao nameru da ublaži tu katastrofalnu pretnju“, navodi se u žalbi koju su advokati Rika Brajta podneli Kancelariji specijalnog tužioca.

U žalbi koju su podneli njegovi advokati traže se potpuna istraga i njegov povratak na staro radno mesto, navodi Rojters.

Ukazano je da su tenzije sa rukovodstvom Sekretarijata za zdravlje otpočele pre globalne pandemije koronavirusa. Navedeno je da je Rik Brajt 2017. protestovao zbog nepotizma i sklapanja ugovora sa kompanijama koje su politički povezane sa administracijom.

Takođe, njegovi pravni zastupnici tvrde da Brajtovo razrešenje sa funkcije direktora Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj Sekretarijata za zdravlje - predstavlja kršenje saveznog Zakona koji štiti uzbunjivače.

Razočaranje Sekretarijata za zdravstvo

Portparolka Sekretarijata za zdravlje Kejtlin Oukli izjavila je da je Brajt prebačen na radno mesto, na kojem mu je poverena milijarda dolara za sprovođenje istraživanja.

“Duboko smo razočarani zbog toga što se nije pojavio na poslu koji radi za građane Sjedinjenih Država u ovom važnom trenutku”, saopštila je Oukli.

Prošlog meseca Sekretarijat za zdravlje objavio je da je Brajt premešten na radno mesto u okviru javno-privatnog partnerstva pri Nacionalnim institutima za zdravlje.

Sjedinjene Države zemlja sa najviše preminulih od Kovida 19 u svetu

Broj preminulih osoba od posledica koronavirusa u Sjedinjenim Državama je 70.000. To je ujedno i najveći broj žrtava Kovida 19 – zabeležen u jednoj državi sveta.

Političari iz redova Demokratske stranke i pojedini republikanci kritikovali su predsednika Donalda Trampa zbog toga što je, kako su tvrdili, ublažavao moguće opasnosti virusa – kao i sporu reakciju u smislu podsticanja proizvodnje testova na Kovid 19 i zaštitne opreme.


Rik Brajt, stručnjak za vakcine i lekove koji je na dužnost stupio 2016. pre inauguracije predsednika Donalda Trampa, u Predstavničkom domu će dati iskaz 14.maja, objavila je njegova portparolka.

Predsedavajuća tog tela Nensi Pelosi Brajtove objave označila je kao, kako se izrazila, veoma štetne.

“Sve ovo ukazuje na etička pitanja….”, rekla je Pelosi televiziji NBC.

“Ovo nije prilika za poslovanje na tržištu – već moralni imperativ za javno zdravlje u našoj zemlji. Poslednje što nam je trebalo su politička uplitanja u nauku”, istakla je Pelosi.

U svojoj prošlomesečnoj izjavi Brajt je rekao da je delimično nazadovao u službi i da je prebačen na drugo radno mesto, jer se suprotstavio promociji hidrohlorokina i hlorokina u lekove za Kovid 19 – bolest respiratornih organa uzrokovanih koronavirusom.

Brajt je tada ukazao da je američka vlada promovisala lekove kao rešenje – uprkos tome nedostatku jasnih naučnih potvrda.

S druge strane, predsednik Tramp je u nekoliko navrata u javnosti govorio o učinku tih medikamenata za lečenje malarije – u lečenju koronavirusa, iako mali broj studija nagoveštava takvu mogućnost.

Kancelarija specijalnog tužioca, nezavisna američka vladina agencija, istražuje i može da procesuira slučajeve zloupotreba saveznih službenika.

XS
SM
MD
LG