Linkovi

Skupština Srbije usvojila doživotnu bez prava na uslovni otpust


Poslanici skupštine Srbije tokom konstitutivne sednice (Foto: AP Photo/Darko Vojinović)

Poslanici skupštine Srbije usvojili su izmene Krivičnog zakonika, kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije “Tijana Jurić”, koji je podržalo oko 160.000 građana.

Iako je ova kazna za najteže i sivrepe zločine možda i pravedna, ostaje pitanje zašto Srbija nije ostavila mogućnost za uslovni otpust, a možda i više rada na prevenciji i drugačijim oblicima kažnjavanja kod ovakvih zločina.

Mnoge zemlje Evropske Unije imaju doživotnu kaznu, ali imaju i mogućnost uslovnog otpusta, što je i razlog zbog kojeg su evropske institucije, sudovi i organizacije kritikovale ovaj zakon.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična dela, za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.

Ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti posle izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije "Tijana Jurić" predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom - za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Predviđene su i strože kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela.

Pooštravaju se kazne za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, utaju poreza, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim utakmicama.

Izmene i dopune usklađene su s međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Uvodi se i novo krivično delo - napad na advokate, što je u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije.

Glasanju je prisustvovao osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić.

Za izmene Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku kojima se uvodi doživotni zatvor za najteža krivična dela, pored poslanika vladajuće koalicije, glasalo je i nekoliko poslanika opozicije.

Za "Tijanin zakon" glasasao je poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Ðorđe Vukadinović, zatim samostalni poslanik Miladin Ševarlić, poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga i Nada Lazić, kao i prisutni poslanici Srpske radikalne stranke (SRS).

Iako je prvo najavio podršku, poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić je promenio mišljenje i nije glasao za izmene Krivičnog zakonika.

Deo opozicije koji bojkotuje skupštinu, okupljen uglavnom u Savezu za Srbiju, nije ni u utorak bio u sali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG