Linkovi

Sudije nisu svesne da su vlast, a ne službenici jedinstvene vlasti


Učesnici tribine "Pravosuđe i kriza" u sklopu tribina "Nije filozofski ćutati", na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 21. marta 2019.
Učesnici tribine "Pravosuđe i kriza" u sklopu tribina "Nije filozofski ćutati", na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 21. marta 2019.

Srbija nema sudsku vlast i u njoj ne postoji podela vlasti. U to opravdano veruje gotovo celo društvo i to je razlog što su se u događajima nakon upada u zgradu RTS-a, hapšenja demonstranata i njihovog osuđivanja na zatvorske kazne svi obraćali izvršnoj vlasti - jer tamo je vlast - umesto sudskoj, rečeno je između ostalog na tribini "Pravosuđe i kriza" u sklopu tribina "Nije filozofski ćutati" na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

"Oni znaju gde je adresa - otići kod suverena i pitati za milost ili da neko bude kažnjen", rekao je sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić na tribini na Filozofskom fakultetu i ocenio da "mi nemamo ni minut sudske vlasti".

"Mi nemamo ni jednu generaciju sudija koje su iskusile sudsku vlast", dodao je Majić i podsetio da je u vreme socijalizma postojalo jedinstvo vlasti u kome se na sistem podele vlasti gledalo sa podsmehom kao na buružasku tekovinu. Zbog toga, danas sudije nisu svesne da imaju vlast i da nisu samo službenici izvršne vlasti, kazao je.

U uređenim zemljama nikome u izvršnoj vlasti ne bi palo napamet da govori šta će sudovi da urade, nastavio je Majić i poručio da bi sudije trebalo da putuju u druge zemlje i da vide šta znači biti sudija, a kao primer je pomenuo Sjedinjene Države.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović ukazao je da se svaka vlast osvaja i zadobija i istakao da sami nosioci sudskih funkcija moraju nešto da učine da bi bili doživljeni kao vlast.

"To, pre svega, znači da moraju da reaguju u onim situacijama koje su opisane u Ustavu, kada nosioci drugih organa vlasti besprizorno atakuju na sudstvo", naglasio je Jovanović.

On je ocenio da bi sudije najviših sudova morale da ostavljaju mnogo upečatljivije tragove u formi svojih objašnjenja u slučajevima bitnim po društvo.

"Sudije se moraju češće javno oglašavati. Kada ste pročitali u novinama neko javno oglašavanje? Kada ste pričitali njihove stavove o izvesnim javnim pitanjima? To je normalna stvar u celom svetu, oni tako ostavljaju tragove, pa onda možete da znate koga birati negde u neku pravosudnu instituciju", rekao je Jovanović.

Profesor Đorđe Pavićević sa Fakulteta političkih nauka je ocenio da se u modelu režima kakav postoji u Srbiji, vlast uvek seli tamo gde je moć, odnosno da prati vođu koji ima vlast. Tako je bilo u vreme Slobodana Miloševića, tako je i danas u vreme Aleksandra Vučića, a slična je i vlast Mila Đukanovića u Crnoj Gori i Vladimira Putina u Rusiji.

"Mi nemamo podelu vlasti kao posebnih i nezavisnih grana vlasti, jer da bi to postojalo te institucije bi trebalo da imaju nekakvu vlast i moć", rekao je Pavićević. "Ukoliko bi predstavnici institucija mogli da kažu 'ja to neću da radim', taj neko drugi im ne bi mogao ništa", dodao je.

Učesnici tribine "Pravosuđe i kriza" u sklopu tribina "Nije filozofski ćutati", na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 21. marta 2019.
Učesnici tribine "Pravosuđe i kriza" u sklopu tribina "Nije filozofski ćutati", na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 21. marta 2019.

Okupljenima u amfiteatru Filozofskog na početku tribine obratio se student tog fakulteta Miloš Dekić, koji je uhapšen zbog učešća na protestu "1 od 5 miliona".

On je ispričao šta mu se dešavalo od trenutka kada je uhapšen u nedelju do utorka uveče, kada je pušten iz zatvora u Padinskoj skeli.

Ocenio je da je prisustvovao procesu koji je poistovetio sa prosesom iz istoimene knjige Franca Kafke.

Ispovest: Nakon upada u RTS brzo bačen u zatvor, još brže iz njega izbačen
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

"Gledate ga u lice, upravo taj Kafkin neuništivi proces koji vas baca s jedne na drugu stranu. Ne znate šta se dešava, ne znate gde se nalazite. Izgleda da smo nekako uspeli da uzdrmamo i taj njegov proces u ovom trenutku, i da će na kraju taj proces, iskreno se nadam i verujem, polomiti zube", rekao je Dekić pozdravljen dugim aplauzom

XS
SM
MD
LG