Linkovi

Fondacija sakupila "više nego dovoljno" potpisa za doživotnu kaznu


Građani Srbije su u proteklih sedam dana su u preko 40 gradova mogli da potpišu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora, saopšteno je iz Fondacije "Tijana Jurić" i dodala da je prikupiljeno više nego dovoljno potpisa da takav predlog uđe u skupštinsku proceduru.

Inicijativu je pokrenula ta fondacija u nameri da se takva sankcija uvede za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.

Predstavnik Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić izjavio je za RTS da je do sada izbrojano 93.000 potpisa.

"Ovo nije politička priča, nadam se i očekujem podršku svih poslanika u Skupštini Srbije," rekao je Jurić.

Fondacija po zatvaranju štandova nije navela broj prikupljenih potpisa, ali je saopštila da je prikupljen više nego dovoljan broj za ulazak njihovog predloga izmene Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru.

"Za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko je premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa. Veliki broj građana s pravom glasa stavilo je svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna," navode u Fondaciji.

Pored toga, ovom inicijativom Fondacija traži da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

Fondacija je neprofitna organizacija osnovana 2016. sa zadatkom da doprinese većoj bezbednosti dece.

Petnastogodišnju Tijanu Jurić krajem jula 2014. je ubio Dragan Đurić iz Surčina koji sada izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG