Linkovi

Penzioneri ne veruju domaćim sudovima, Sud u Strazburu prihvatio njihovu tužbu


Sudnica u Sudu za ljudska prava u Strazburu pred kojim će se odlučivati o srpskim penzijama, Foto: Reuters/Vincent Kessler
Sudnica u Sudu za ljudska prava u Strazburu pred kojim će se odlučivati o srpskim penzijama, Foto: Reuters/Vincent Kessler

Nakon što su na svojim mršavim penzijama izneli glavni teret fiskalne stabilizacije i što su im penzije smanjenje mimo njihove volje, srpski penzioneri su odlučili da internacionalizuju svoj problem. Ne verujući u tvrdnje ovdašnjih vlasti da je sve bilo po ustavu i zakonima zemlje, penzioneri su se sa istim pitanjem obratili i Sudu za ljudska prava u Strazburu, koji je nedavno prihvatio njihovu predstavku.

Sindikat penzionera Srbije “Nezavisnost” je jedino udruženje penzionera u Srbiji koje je sprovelo kompletnu proceduru i podnelo predstavku, a činjenica da im je tužba privaćena pred sudom u Strazburu je sa jedne strane pobeda, ali sa druge ostavlja i pomalo gorak ukus u ustima.

Niko ne uživa u tome i niko ne misli da pravi paradu”, kaže u razgovoru za Glas Amerike Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost.

Mi smo se držali pravila da se moraju prvo iscrpeti sve mogućnosti koje pruža domaće zakonodavstvo i pravosuđe. Poslednje što smo dobili, ali ne samo mi, nego i drugi sindikati koji su se obratili Ustavnom sudu, letos je bio stav da Ustav garantuje pravo na penziju, ali ne i njenu visinu. Posredno su se izjasnili da sebe smatraju nenadležnim,” kaže predsednik sindikata.

Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost, Foto: Medija centar
Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost, Foto: Medija centar

Stojiljković objašnjava i da im se u međuvremenu javio gospodin koji je ratni veteran i stava je da treba da ih bude sramota što tuže sopstvenu državu. “To vam govori o stanju duhova koje postoje u Srbiji”, dodaje on.

Kad domaći pravni sistem ne funkcioniše

Nije dobro kada građani zadovoljenje pravde traže van svoje zemlje. To je po sebi indikacija da domaći pravni sistem ne funkcioniše na zadovoljavajući način, tj. da nije dovoljno nezavisan, kompetentan, nepristrasan ili efikasan. Pretpostavljam da će se odluke suda odnositi na sve građane koji su u istovetnoj situaciji i bez novih inicijativa, tj. da će biti iste za sve eventualne iste ili slične tužbe u budućnosti, ako do njih dođe,” kaže Dejan Šoškić, bivši guverner Narodne banke i proferosr na Ekonomskom fakultetu.

On dodaje da pravni sistem zemlje traži bitna unapređenja i bez odlaganja, i da nas o tome redovno upozoravaju međunarodne instance, između ostalih i Evropska komisija u svojim redovnim izveštajima o Srbiji.

U međuvremenu i druga udruženja penzionera su najavila da će se ili pridružiti sindikatu, ili podići svoje optužnice. Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionera kaže da i oni imaju isti cilj kao u Sindikatu “Nezavisnost”, ali da ni posle pet godina nisu dobili odgovor od Ustavnog suda na tužbu koju su podneli.

Ustavni sud ne želi da reši našu inicijativu i jednostavno nas blokira. Mi sada imamo naše članove koji su poveli pojedinačne upravne i parnične postupke, kojih je preko 30 000 za sada samo iz našeg udruženja. Što se tiče suda u Strazburu, mi ćemo takođe i to učiniti. Mi se trudimo da ispoštujemo sve procedure i onda završimo na Sudu za ljudska prava,” kaže Radović.

Ozbiljne posledice

Posledice cele ove situacije mogu biti ozbiljne. Finansijska bezbednost zemlje sa ionako krhkim budžetom i nategnutnom fiskalnom politikom mogu da se odraze na celokupan sistem, ukoliko sud u Strazburu presudi u korist penzionera.

Po mišljenju Šoškića postoje makar dve moguće posledice:

Prva je mogućnost da se ispostavi kako su se mere ekonomske politike u našoj zemlji sprovodile na nedovoljno pravno utemeljen način, i uz postojanje visokog, i zapravo, neprihvatljivog nivoa pravnog rizika. Iz toga mogu proisteći vrlo loši utisci o reformama u našoj zemlji, tj. o kompetentnosti i odgovornosti donosioca odluka iz domena ekonomske politike u Srbiji”.

Drugo, eventualna posledica presude u korist penzionera mogla bi izazvati bitne odlive iz budžeta i pogurati Srbiju u pravcu novih fiskalnih problema, tj. u određenoj meri anulirati pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije,” ističe Šoškić.

Bivši guverner je mišljenja da je vrlo važno da država vodi računa o takvoj mogućnosti i da pre okončanja spora ne ulazi u proces povaćavanja deficita, jer negativni ishod spora po državu može izazvati ozbiljne buduće finansijske izdatke.

Istovremeno, to bi bila i vrlo jaka poruka da odsustvo dovoljno sveobuhvatne kompetentnosti u donošenju odluka države, može imati visoku i sasvim jasnu cenu za našu zemlju u nekom narednom periodu”, upozorava Šoškić.

Logo Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” , Foto: Sindikat Nezavisnost
Logo Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” , Foto: Sindikat Nezavisnost

Ovakvi procesi mogu da potraju godinama dok ne dođe do konačne odluke suda, a Stojiljković kaže da se oni nadaju pozitivnoj odluci po penzionere “jer ne možete nikakvim političkim harikirijima da rušite procedure i neka pravila igre, pogotovu što naše vlasti stalno govore da su na evropskom putu i da poštuju evropske zakone”.

Da li će odluka biti pozitivna po penzionere ostaje da se vidi, a takođe i da li će penzioneri glasati na sledećim izborima za stranku čija ih je fiskalna politika oštetila, a naknade dodeljene pre nekoliko dana u visini 7000 dinara ponizile i srozale dostojanstvo.

Nisam dovoljno stručan da bih mogao da dajem ovakve ocene, ali verujem da ako je sud prihvatio da raspravlja o ovom zahtevu, da postoji dovoljno jaka pravna argumentacija na strani podnosioca zahteva, tj. naših penzionera, za pokretanje ovog postupka,” kaže Šoškić.

XS
SM
MD
LG