Linkovi

Tramp traži od suda da blokira pregledanje dokumenata zaplenjenih u Mar-a-lagu


ARHIVA - Republikanski kandidat za guvernera Viskonsina Tim Majklsa govori dok bivši predsednik Donald Tramp sluša, na mitingu u Vakeši, 5. avgusta 2022.
ARHIVA - Republikanski kandidat za guvernera Viskonsina Tim Majklsa govori dok bivši predsednik Donald Tramp sluša, na mitingu u Vakeši, 5. avgusta 2022.

Advokati bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zatražili su od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledanju dokumenata vraćenih sa njegovog imanja na Floridi, dok se ne bude mogao da bude imenovan specijalni upravnik za odvojene materijale koji su zaključani privilegijom izvršne vlasti.

Federalni istražitelji ispituju da li je Tramp nezakonito vodio evidenciju po završetku svog predsedničkog mandata.

FBI je ranije ovog meseca zaplenio 11 paketa poverljivog materijala sa Trampovog imanja, uključujući neke označene najvišim nivoom poverljivosti u zemlji koji se mogu videti samo u određenim državnim ustanovama. Nacionalni arhiv je takođe ranije ove godine uklonio kutije sa imanja koje je trebalo da budu predate agenciji kada je Tramp napustio funkciju.

Tramp je kritikovao postupak, a njegov pravni podnesak nazvao je pretragu FBI-ja od 8. avgusta 2022. "šokantno agresivnim potezom".

Sekretarijat za pravosuđe SAD je odgovorilo da je federalni sudija odobrio pretres nakon što je FBI pokazao verodostojan uzrok mogućeg počinjenog zločina.

Njujork tajms je u ponedeljak izvestio da je vlada pronašla više od 300 poverljivih dokumenata na Trampovom imanju, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI.

Nakon pretresa u avgustu, Trampovi advokati su zatražili od federalnog sudije da javno objavi izjavu FBI-ja u kojoj se detaljno navodi verovatan razlog za sprovođenje pretresa.

Sekretarijat za pravosuđe usprotivio se tom potezu, rekavši da bi to ugrozilo tekuću krivičnu istragu, a sudija je u ponedeljak rekao da, iako je ta zabrinutost legitimna, ne veruje da dokument treba da ostane zapečaćen u celini.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, AFP i AP.
XS
SM
MD
LG