Linkovi

FBI pretresao Trampovu vilu u Mar-a-Lagu


Policija ispred ulaza u vilu Mar-a-Lago na Floridi
Policija ispred ulaza u vilu Mar-a-Lago na Floridi

VAŠINGTON - Bivši predsednik Donald Tramp izjavio je da je FBI pretresao njegovu vilu na Floridi i provalio u sef, u sklopu istrage o tome da li je bivši predsednik iznosio poverljiva dokumenta iz Bele kuće i odnosio ih u Mar-a-Lago.

Ovaj potez, bez presedana, mogao bi da ukaže na značajan napredak u istrazi - samo jednoj koja se trenutno vodi o bivšem predsedniku.

Sekretarijat za pravosuđe nije komentarisao preters, a Tramp je u saopštenju naveo da je u pitanju "racija" i da je sproveo veliki broj agenata. FBI nije komentarisao navode.

Erik Tramp, sin predednika, je za Foks njuz rekao da su agenti pretraživali kutije sa dokumentacijom koju je Tramp poneo iz Bele kuće, i istakao da njegov otac već mesecima sarađuje sa Nacionalnim arhivom, koji čuva predsednička dokumenta.

Tramp je saopštio da je imanje "pod opsadom i okupirano".

"Iako sam sarađivao sa relevantnim vladinim agencijama u istrazi, ova nenajavljena racija je nepotrebna i nepristojna. Čak su mi provalili u sef!", napisao je bivši predsednik.

Tramp nije bio u kući na Floridi, već u Njujorku, preneo je Foks njuz. Ali, otkako je otišao iz Bele kuće, veći deo vremena provodi u rizortu Mar-a-Lago.

Federalni zakon propisuje da svi američki predsednici treba da čuvaju svoje beleške, pisma, imejlove, faksove i drugu pisanu dokumentaciju. Sumnja se da je Tramp neka dokumenta izneo u svoj privatni dom. Pretres njegove vile odobrio je sud, što ukazuje da postoji osnovana sumnja da Tramp sa dokumentima nije postupao u skladu sa zakonom.

Takođe, pretres su morali odobriti i direktor FBI-a Kristofer Rej, kojeg je postavio Tramp, kao i sekretar za pravosuđe Merik Garland, kojeg je postavio Bajden.

Trampove pristalice optužile su demokrate da koriste Sekretarijat za pravosuđe kako bi targetirali Trampa.

Sporna dokumenta

David Fereiro iz Nacionalnih arhiva u februaru je obavestio predstavnike u Kongresu da je arhiv u komunikaciji sa Trampom od 2021. u vezi sa 15 kutija dokumentacije koje je trebalo da im vrati, kao i da im je to vratio u januaru 2022.

Ali, Nacioalni arhiv je primetio da su neke od kutija sadržale i osetljive bezbednosne informacije.

Tramp je prethodno potvrdio da je vratio dokumenta i da arhiv "nije našao nikakve propuste".

Trampova snaja, Lara Tramp, rekla je da je bivši predsednik zadržao samo one papire koje je mogao u skladu sa zakonom.

Polcija ispred ulaza u Trampovu vilu
Polcija ispred ulaza u Trampovu vilu

Nekoliko desetina Trampovih pristalica skupilo se blizu Mar-a-Laga, gde su protestovali zbog akcije FBI-a.

"Još jedna nepravda u sklopu lažne priče o opozivu. CNN su lažne vesti", rekao je Džim Vilan koji je bio na protestu.

XS
SM
MD
LG