Linkovi

Naoružani čovek ubijen posle incidenta u kancelariji FBI u Sinsinatiju i potere


Vozilo patrole na autoputu u Vilmingtonu, u Ohaju
Vozilo patrole na autoputu u Vilmingtonu, u Ohaju

Naoružanog čoveka koji je u četvrtak pokušao da provali u kancelariju Federalnog istražnog biroa u Sinsinatiju, a zatim pobegao dok su ga gonili službenici FBI i državne patrole, policija je upucala i ubila ga posle sukoba, saopštila je u četvrtak uveče policija, koja patrolira autoputevima u državi Ohajo.

Muškarac je identifikovan kao Riki Šifer, star 42 godine.

Šifer je možda bio u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine, ali nije optužen ni za kakve zločine u vezi sa napadom na zgradu, prema zvaničniku za sprovođenje zakona koji je obavešten o ovom pitanju. Zvaničnik nije mogao javno da govori o detaljima istrage i informaciju je dao za Asošijeted pres pod uslovom da ostane anoniman.

Federalne vlasti su istraživale da li je Šifer imao veze sa Praud bojsima ili drugim ekstremističkim grupama krajnje desnice, rekao je zvaničnik.

Događaji tog dana počeli su kada je "naoružani subjekt pokušao da provali u objekat za proveru posetilaca" u kancelariji FBI-ja u Sinsinatiju. Pokušaj provale aktivirao je alarm, a reagovali su naoružani specijalni agenti FBI, navodi se u saopštenju kancelarije na Tviteru.

Agencija za vanredne situacije okruga Klinton, u sopstvenoj izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, rekla je da su pucali između agenata i subjekta, koji je pobegao sa lica mesta.

FBI je saopštio da su se njegovim službenicima pridružili patrola za autoput države Ohajo i lokalni organi za sprovođenje zakona u potrazi za osumnjičenim u blizini Vilmingtona u Ohaju.

Pregovori sa Šiferom su propali, a policija ga je upucala i ubila nakon što je podigao pištolj prema policajcu oko 15 časova, rekao je poručnik Nejtan Denis, portparol državne patrole, na konferenciji za novinare.

FBI je primetio porast onlajn pretnji od ponedeljka, kada su agenti te agencije pretražili imanje bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi u okviru istrage o dokumentima uklonjenim iz Bele kuće kada je Tramp napustio funkciju u januaru 2021.

XS
SM
MD
LG