Linkovi

Mediji zahtevaju objavljivanje naloga za pretres Trampove kuće


Potvrda o oduzetoj imovini tokom izvršenja FBI-ovog naloga za pretres rezidencije bivšeg predsednika Donalda Trampa u Palm Biču na Floridi, 12. avgust 2022.
Potvrda o oduzetoj imovini tokom izvršenja FBI-ovog naloga za pretres rezidencije bivšeg predsednika Donalda Trampa u Palm Biču na Floridi, 12. avgust 2022.

Američki federalni sudija saslušao je u četvrtak advokate nekih od najistaknutijih medijskih kompanija u zemlji koji se zalažu za objavljivanje pisane izjave kojom je podržan nalog za pretres, koji je izvršen prošle nedelje na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi.

Sekretarijat za pravosuđe SAD se usprotivio objavljivanju dokumenta, tvrdeći da bi to ugrozilo njegovu istragu o Trampovom rukovanju poverljivim materijalom.

"Postoji još jedan javni interes, a to je da krivična istraga može neometano da se sprovodi", rekao je na pretresu zvaničnik sekretarijata Džej Bret.

Sudija je naveo da podržava objavljivanje nekih dokaza, podnetih da se opravda pretraga Trampovog imanja, a Sekretarijatu za pravosuđe je dao rok do narednog četvrtka da podnese redigovanu verziju pisane izjave.

Medijske kompanije u sudskom podnesku tvrde da je u javnom interesu da se vidi "osnova vlade za vanredni korak traženja naloga za pretres kuće bivšeg predsednika".

U podnesku se dalje navodi da ako sudija pregleda dokument i nađe ubedljiv interes da neke delove informacija zadrži u tajnosti, onda bi ostatak trebalo da bude javno objavljen.

"Javnost ne može imati veći interes od onoga da se osigura maksimalna transparentnost u pogledu ovog događaja", rekao je Čarls Tobin, jedan od pravnih zastupnika medijskih kompanija.

Oni koji se zalažu za objavljivanje dokumenta uključuju Asošijeted pres, TV mreže ABC, CBS, NBC i CNN, kao i novinske kompanije Njujork tajms, Vašington Post, Dau Džons i kompanis, E.V. Skrips kompani i Mekkleči.

Agenti FBI su 8. avgusta uklonili 11 kutija poverljivih dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG