Linkovi

Kako je pretres FBI-a ojačao Trampove veze sa republikancima


Skup podrške Trampu, arhiva
Skup podrške Trampu, arhiva

NJUJORK - Kandidat kojeg je podržao bivši predsednik Donald Tramp pobedio je kandidata establištmenta Republikanske stranke na primarnim izborima za guvernera u Viskonsinu. U Konektikatu, se desilo slično sa kandidatom za mesto u Senatu. Posle pretresa Trampove vile od strane FBI-a, Trampa su ponovo podržali mnogi republikanci - od Miča Mekonela, do teoretičarke zavere Mardžori Tejlor Grin.

Događaji od ove nedelje su samo iskristalisali Trampov dobrostojeći status u partiji koju već sedam godina pokušava da preoblikuje i promeni joj imidž. Ako želi ponovo da se kandidtuje za predsednika 2024, što je nagovestio, biće mu potrebna podrška republikanaca. Sa druge strane, i mnogim republikancima je potreban Tramp ako žele da ostvare dobre rezultate na kongresnim izborima u novembru.

"Jedan period se osećalo da Trampov pokret gubi podršku. Ali, sada se stvari brzo menjaju", kaže Džef Dankan, republikanac iz Džordžije koji ne podržava Trampa.

Odgovor republikanaca na pretres Trampove kuće u Mar-a-Lagu, pokazao je koliko im je potrebno da ga drže uz sebe. Čak i neki njegovi potencijalni protivkandidati za predsedničku trku unutar stranke, kao što je guverner Floride Ron Desantis, podržali su Trampa u ovoj situaciji. Isto rade i njegovi kritičari, poput guvernera Merilenda Larija Hogana.

Ali, i pre nego što je FBI sproveo pretres Trampove kuće u potrazi za eventualnim dokumentima koje je predsednik izneo iz Bele kuće protivzakonito, postojala je jaka podrška u stranci.

Naime, oko 180 republikanskih kandidata na primarnim izborima, koje je podržao Tramp, uspeli su da pobede protivkandidate od maja. Manje od 20 ih je izgubilo.

Samo dvoje od 10 republikanaca koji su glasali za Trampov opoziv ima šanse da ponovo osvoji mandat u Kongresu, a za ostale se procenjuje da će izgubiti.

Ipak, istrage koje se vode protiv Trampa mogle bi da ugroze rezultat republikanaca na kongresnim izborima u novembru, posebno u nekim neodlučnim državama, poput Viskonsina, gde republikanski kandidati pretenduju da uzmu guvernerska mesta od demokrata.

Koje su sve istrage u toku?

Pretres koji je sproveo FBI je u sklopu federalne istrage o tome da li je Tramp protivzakonito izneo poverljiva dokumenta iz Bele kuće u svoju vilu na Floridi.

Tužioci u Vašingtonu i Džordžiji istražuju Trampovu ulogu u pokušajima da se preokrenu rezultati izbora 2020, za koje on lažno tvrdi da su pokradeni.

Kongresni odbor koji istražuje nerede u Kongresu 6. januara, utvrđuje koliko je Tramp umešan u nerede i da li je na neki način učestvovao u njihovoj organizaciji.

I konačno, u Njujorku se vodi istraga o tome da li je Tramp lagao o vrednosti svoje imovine kada je trebalo da plati porez. U toj istrazi, bivši predsednik se pojavio pred sudom u Njujorku i pozvao se na pravo da ne odgovara na pitanja tužitelje, dato Petim amandmanom.

Ove istrage su problematične za republikance koji žele da se fokusiraju na kritikovanje Bajdena, visoke inflacije, imigraicije i drugih problema.

"Danas bi svaki republikanac trebalo da se fokusira na to koliko je loš Džo Bajden, kako je visoka inflacija, kako je teško voditi posao ili održavati domaćinstvo. Umesto toga, govorimo o istrgama, Trampu koji se brani ćutanjem, teoretičarima zavere koje podržava", kaže Džef Dankan.

"Ovo je oduvek bila i biće Republikanska stranka Donalda Trampa", kaže čelnik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison.

Međutim, postoji deo stranke koji nije za Trampa. Samo ove nedelje neki republikanci platili su 3 miliona dolara za TV reklame u neodlučnim državama, u kojima govore o Trampovoj ulozi u neredima 6. januara. Ti oglasi se emituju u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Trampove pristalice su, međutim, uverene da on može da osvoji predsedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine.

"Biće veoma teško da neko drugi osvoji nominaciju. A Tramp će se kandidovati, to je sigurno", kaže Stiven Mur, bivši Trampov ekonomski savetnik.

Republikanac Tom Rajs iz Južne Karoline, pak, misli da će Tramp izgubiti.

"U normalnim okolnostima, morate da osvojite i nešto više od svoje baze. Morate da osvojite i glasove sredine, a možda i sa druge strane", kaže Rajs koji je izgubio na primarnim izborima pošto je glasao za Trampov opoziv.

XS
SM
MD
LG