Linkovi

Demonstranti za pravo na abortus blokirali ulice širom Poljske


Aktivistkinje za ženska prava i njihove pristalice blokirale su velike saobraćajnice u Varšavi petog dana nacionalnog protesta zbog nedavne sudske presude kojom je dodatno ojačan restrikitvni zakon o abortusu.

Desetine hiljada Poljaka blokirale su gradske ulice automobilima, biciklima ili kao pešaci, petog dana protesta zbog odluke Ustavnog suda koja se svodi na skoro potpunu zabranu abortusa u pretežno katoličkoj zemlji.

Noseći transparente na kojima je pisalo "Dosta", "Neću biti vaša mučenica" i "Želim izbor, ne teror", demonstranti su se okupili u nekoliko desetina manjih i većih gradova, uprkos restrikcijama uvedenim zbog širenja koronavirusa.

Sudska presuda doneta prošlog četvrtka izazvala je do sada neviđeni otpor rimokatoličkoj crkvi u Poljskoj, za koju se veruje da ima bliske veze sa konzervativnom, nacionalističkom vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS).

Demonstrantkinja stoji naspram policajca za vreme protesta u Varšavi 26. oktobra 2020.
Demonstrantkinja stoji naspram policajca za vreme protesta u Varšavi 26. oktobra 2020.

Takođe su ojačale kritike stranke koja je došla na vlast pre pet godina, zahvaljujući obećanju da će raditi na povratku tradiciohnalnih vrednosti.

Kada odluka stupi na snagu, abortus će biti zabranjen u slučaju anomalije fetusa, i biće legalan samo u slučaju silovanja, incesta ili ukoliko je zdravlje žene ugroženo.

Kritičari kažu da je sud delovao u ime stranke, koja je ranije odustala od pokušaja da ojača zakon o abortusu. Stranka Pravo i pravda to demantuje.

Ustavni sud je deo vladine velike reforme pravosudnog sistema za koji Evropska komisija kaže da izvrće vladavinu zakona tako što politizuje sudove.

Vojna policija

Grupe gražana su se ponovo okupile blizu kuće lidera PiS-a, Jaroslava Kacinskog, u imućnom delu Varšave, dok je policija u kombijima sa uključenim svetlima nastojala da ih drži podalje od njegove kuće a helikopter je nadletao masu.

Vlada je upozorila da će vojna policija biti pozvana da pomogne u sprovođenju propisa koji se odnose na pandemiju, što od srede uključuje i obavezu nošenja maski na javnim mestima. Međutim, ministar odbrane saopštio je na Tviteru da ta odluka nije povezana sa protestima.

Demonstranti blokiraju centar Varšave za vreme protesta zbog presude poljskog Ustavnog suda kojom se uvodi skoro potpuna zabrana abortusa, 26. oktobra 2020.
Demonstranti blokiraju centar Varšave za vreme protesta zbog presude poljskog Ustavnog suda kojom se uvodi skoro potpuna zabrana abortusa, 26. oktobra 2020.

Poljska vlada je pozvala na okončanje protesta, podsećajući da je zdravstveni sistem preopterećen zbog povećanog broja slučajeva zaraženih koronavirusom. Međutim, sa izuzuzetkom izolovanih manjih okršaja policije i demonstranata, protesti su uglavnom mirni.

"To što se dogodilo proteklih dana je apsolutno neprihvatljivo", izjavio je šef kabineta premijera Mateuša Moravijeckog, Mihal Dvorzik, za privatni radio RMF. "Pravila o pandemiji su prekršena."

U Poljskoj je u ponedeljak zabeležen 10.241 novi slučaj koronavirusa, dok je u petak zabeležen rekord od 13.632 slučaja.

Parlament će, kako je planirano, u utorak raspravljati o uticaju sudske presude na vladine programe pomoći porodicama sa decom sa invaliditetom.

Dodatni protesti planiraju se širom Poljske kasnije ove nedelje, uključujući masovni skup u Varšavi u petak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG