Linkovi

U Argentini legalizovan abortus uprkos protivljenju Katoličke crkve


Žene su slavile odluku Senata u Buenos Airesu

Argentina je postala prva veća država u Latinskoj Americi u kojoj je legalizovan abortus, uprkos žestokom protivljenju veoma uticajne Katoličke crkve. Papa Franja je takođe poreklom iz Argentine.

Senat je takvu odluku usvojio sa 38 glasova za i 29 protiv, posle maratonrske debate koja je počela u 4 popodne u utorak u lokalnom vremenu.

Pošto su rezultati glasanja objavljeni, hiljade ljudi okupile su se ispred zgrade Senata u Buenos Airesu i mahale zelenim zastavama, koje su bile zaštitni znak kampanje za pravo na abortus.

"Sestre, uspele smo! Stvaramo istoriju, zajedno. Nemam adekvatne reči da opišem ovaj trenutak koji obuzima i dušu i telo", napisala je na Tviteru Monika Maća, pripadnica levičarske koalicije predsednika Alberta Fernandeza.

Ovakva odluka je presedan u konzervativnoj Latinskoj Americi. Abortusi su dozvoljeni na lični zahtev na Kubi, u nekim delovima Urugvaja i Meksika.

"Usvajanje ovakvog zakona u katoličkoj zemlji će pokrenuti borbu za prava žena u Latinskoj Americi. Iako će sigurno biti otpora, mislim da je moguće predvideti da će se desiti isto što i sa legalizacijom gej brakova 2010, što je izazvalo domino efekat u regionu", rekao je Huan Pepier iz organizacije Hjuman rajts voč.

Do sada je abortus u Argentini bio dozvoljen kada je postojao zdravstveni rizik za majku ili u slučaju silovanja.

Organizacije koje se zalažu za legalizaciju ocenjuju da kriminalizacija abortusa samo gura žene u sivu zonu, odnosno tera ih da to rade nelegalno - što je opasno.

Odluku o abortusu je donji dom argentinskog parlamenta usvojio još 2018, ali ovo je prvi put da je mogla da prođe i dalje jer ima podršku aktuelne vlade.

XS
SM
MD
LG