Linkovi

Bajden potpisao uredbu o zdravstvenoj zaštiti


Predsednik Džozef Bajden nakon potpisivanja uredbe (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Predsednik Džozef Bajden nakon potpisivanja uredbe (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je uredbu kojom je proširena mogućnost prijave za sistem zdravstvene zaštite građanima koji nisu u mogućnosti da je ostvare preko svojih poslodavaca.

Istovremeno, Bajden je potpisao i uredbu kojom se poništava zabrana finansiranja međunarodnih neprofitnih organizacija koje podržavaju i pružaju savete za abortus.

"Potpisujem dve uredbe koje će otkloniti štetu koju je počinio Tramp”, rekao je Bajden u Ovalnoj sobi.

Potpisivanjem uredbe o zdravstvenoj zaštiti građanima je na sajtu healthcare.gov omogućena prijava za zdravstveno osiguranje u intervalu od 15. februara do 15. maja. Prethodno je program bio dostupan tokom šest nedelja u godini.

Bajden je najavio da će podržati programe koji su pokrenuti na osnovu Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti donetog 2010. za vreme administracije bivšeg predsednika Baraka Obame. Američki predsednik smatra da su hitne promene važne zbog pandemije koronavirusa koji je u SAD-u odneo više od 430.000 Amerikanaca.

Republikanci se protive restrukturiranju zdravstvene zaštite, kritikujući troškove i njen nege, kao i značajno mešanje vlade u tržište zdravstvene zaštite.

Bajden, koji je dužnost preuzeo prošle sedmice, zatražio je od federalnih agencija da preispitaju odluke koje je Trampova administracija donela u vezi sa kriterijumima koji su građanima otežavali prijavu za “Medikejd” program zdravstvenog osiguranja za građane slabijeg imovnog stanja.

XS
SM
MD
LG