Linkovi

U Sijetlu uhapšen mladić koji je pokušavao da se pridruži Islamskoj državi


Arhiva, ilustracija - Irački vojnik istražuje tunel ispred grafita sa zastavom terorističke grupe Islamska država.
Arhiva, ilustracija - Irački vojnik istražuje tunel ispred grafita sa zastavom terorističke grupe Islamska država.

Dvadesetogodišnji čovek iz Sijetla suočava se sa optužbom u vezi za terorizam nakon što je uhapšen dok je pokušavao da se ukrca na let kako bi se pridružio grupi Islamska država (IS), saopštio je u utorak američki Sekretarijat za pravosuđe.

Elvin Hanter Bgorn Vilijams uhapšen je u petak na međunarodnom aerodromu Sijetl-Takoma dok se čekirao za let za Kairo u Egiptu, kaže se u krivičnoj prijavi objavljenoj u utorak na američkom Okružnom sudu u Sijetlu.

U žalbi se navodi da su vernici džamije u okolini Sijetla koji su pokušavali da deradikalizuju Vilijamsa rekli FBI-u da i dalje podržava nasilje i ekstremizam.

Vilijams se prvo pojavio na sudu u utorak pod optužbom za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. Kori Endo, pomoćnica federalnog javnog branioca, imenovana je da zastupa Vilijamsa, kome je naloženo zadržavanje dok se čeka dalji postupak. Endo je odbila da da komentar nakon saslušanja.

U tužzbi se Vilijamsa opisuje kao "samoradikalizovan" i navodi se da je FBI-u prvi put privukao pažnju kada je imao 16 godina. Tada su administratori njegove srednje škole izvestili da drugima govori da želi da se pridruži IS-u i da je fatalni teroristički napad na koncert pop pevačice Ariane Grande u Engleskoj opravdavao zbog načina na koji se pevačica bila obukla.

U to vreme njegova majka rekla je FBI-u da je Vilijams izbačen sa društvenih mreža zbog njegovih pro-IS postova i da mu je ukinula internet usluga u njihovom domu kako bi mu onemogućio pristup ekstremističkim veb lokacijama, navodi se u tužbi.

Prošlog novembra, vernik iz džamije koji nije identifikovan u sudskim spisima, kontaktirao je agenciju da bi izneo zabrinutost zbog Vilijamsa, napisao je u tužbi specijalni agent FBI-a Dejvid Narens. Kao dobrotvorni čin, džamija se brinula za njega u pokušaju da ga deradikalizuje - pomažući mu da mu da mesto za život, hranu i školovanje za semestar koledža.

Vernici džamije takođe su mu dali mobilni telefon i laptop u nadi da će mu predmeti pomoći da nađe posao, navodi se u tužbi. Ali takođe su jasno stavili do znanja da će morati da napusti IS ako želi dalju pomoć.

Vernik iz džamije, nakon što je video Vilijamsa kako koristi telefon za gledanje video snimaka vezanih za IS i kako se upušta u ekstremističke rasprave na internetu, zahtevao je da mu vrati telefon, napisao je Narens.

Pripadnici džamije pregledali su telefon i uznemirilo ih je ono što su pronašli: nasilni video snimci, uključujući odrubljivanje glave koje sprovode militanti IS-a, kao i uputstva za pravljenje bombi.

FBI je otvorio istragu i zatražio pomoć nekoliko poverljivih doušnika, uključujući neke koji su sa Vilijamsom razgovarali o njegovim planovima i druge koji su se predstavljali kao regruti IS-a. U porukama citiranim u tužbi, Vilijams je govorio o svojoj spremnosti da postane mučenik, svojoj sklonosti ratovanju u pustinji i džungli, gorljivoj želji da nekome odrubi glavu - i brizi da će biti uhapšen na aerodromu.

Veći deo ove godine proveo je radeći i štedeći za putne troškove, navodi se u tužbi. Pasoš je dobio 6. maja.

"Ovaj okrivljeni pokazao se istrajnim u svojim naporima da se pridruži ISIS-u - govoreći sa oduševljenjem o delima stravičnog krvoprolića na Bliskom Istoku i ovde kod kuće", rekla je Tesa Gorman, vršiteljka dužnosti američkog pravobranioca za zapadnu državu Vašington, u saopštenju za medije. "Želim da pohvalim one građane koji su kontaktirali policiju - uključujući njegovu porodicu i versku zajednicu - izražavajući zabrinutost zbog radikalizacije optuženog".

Kada je uhapšen, kaže se u tužbi, Vilijams je pristao da razgovara sa istražiteljima. U tužbi se navodi da je nameravao da postane "ekzekutor" ili "mitraljezac".

"Nije važno šta mi momci radite. Za to ću biti nagrađen", rekao je Vilijams, prema tužbi. Dodao je: "Želim da umrem. Mi volimo svoju smrt više nego što vi volite svoje živote".

XS
SM
MD
LG