Linkovi

Operacija u kurdskom Al Hol kampu u Siriji dovela do popuštanja stiska Islamske države


Pripadnici snaga Kurdske narodne zaštitne jedinice u Siriji (YPG) izvode bezbednosnu operaciju u kampu Al Hol, pod kurdskom kontrolom, 28. marta 2021. (AFP PHOTO/HO/YPG)

Snage koje su podržavane od SAD na severoistoku Sirije pozdravljaju značajne dobitke nakon gotovo jednonedeljnog napora da se saradnici terorističke grupe Islamska država (IS) očiste iz najvećeg kampa rza aseljene u regionu, iako upozoravaju da opasnost još uvek nije eliminisana.

Zvaničnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i snaga unutrašnje bezbednosti regiona najavili su kraj, kako su opisali, prve faze akcije pacifikacije logora raseljenih Al Hol, rasprostranjenog šator-naselja u kom živi oko 62.000 ljudi, a koje je postalo i središte i čvorište aktivnosti IS-a.

Operacija, u kojoj je učestvovalo oko 5.000 vojnika koji su pretraživali šator po šator, rezultirala je hapšenjem 125 osumnjičenih operativaca IS-a. Zvaničnici su rekli da je 20 privedenih vođa ćelija "spavača" odgovornih za talas od više od 40 ubistava u stilu egzekucije koji je zahvatio Al Hol od početka godine.

Pripadnik specijalnih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stražari na uzvišenju iznad kampa Al Hol, na severoistoku Sirije, 30. marta 2021.
Pripadnik specijalnih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stražari na uzvišenju iznad kampa Al Hol, na severoistoku Sirije, 30. marta 2021.

"Mnogi pripadnici terorističke organizacije IS preselili su se u kampove kao civili kako bi reorganizirali kamp i stvorili povoljnu atmosferu", rekao je u izjavi u petak Ali al-Hasan, portparol unutrašnjih snaga bezbednosti.

Ali al-Hasan je naglasio da opasnost od IS u kampu "nije gotova".

"Bez međunarodne podrške neće trajati dugo", rekao je on o nedavnim postignućima. "Međunarodna zajednica mora da pomogne, a građani svake zemlje moraju da se vrate u svoju domovinu“.

Ogromnu većinu žitelja kampa čine žene i deca, od kojih je gotovo polovina mlađa od 12 godina, proterana iz svojih domova kako je IS formirao, a zatim izgubio samoproglašeni kalifat koji se prostirao na sirijskom i iračkom području. Još na hiljade njih su supruge, deca i rođaci tvrdokornih boraca IS-a, koji su ostali bez mesta na koje mogu da odu nakon što je kalifat na kraju propao pre dve godine.

U nedeljama koje su prethodile upravo završenom napadu koji je predvodio SDF, američki i zapadni obaveštajni i bezbednosni službenici upozorili su da je sve očiglednije da porodice pripadnika IS nisu odustale od slučaja i umesto toga tretirale su Al Hol-a kao "konačni ostatak 'kalifata'".

Američki zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su se mnogi od njih aktivirali u prstenovima krijumčarenja, koristeći kriminalne mreže kako bi prokrijumčarili neke porodice iz Al Hola, dok istovremeno u naselje krijumčare operativce ćelija "spavača" i oružje.

Drugi zvaničnici istakli su sve veće dokaze da je Al Hol postao ključno čvorište u obnovljenoj finansijskoj mreži terorističke grupe, pomažući mu da premešta novac iz Turske u ćelije širom Sirije.

Arhiva - Pogled na kamp za raseljene Al Hol u pokrajini Hasakah, Sirija, 2. aprila 2019.
Arhiva - Pogled na kamp za raseljene Al Hol u pokrajini Hasakah, Sirija, 2. aprila 2019.

Zvaničnici SDF-a koje podržavaju SAD takođe su rekli za VoA da su mnogi operativci koji su uspeli da se infiltriraju u Al Hol primali naređenja od lidera IS-a u Iraku koji su igrali ključne uloge u naporima terorističke grupe da se reorganizuje i ponovo ožive.

Zvaničnici su rekli kasno u petak da su neki od njih još uvek bili u Al Holu kada su snage bezbednosti krenule u češljanje naselja.

"Barem jedan emir je uhapšen", rekao je kasno u petak Sinam Mohamad, američki predstavnik za Sirijski demokratski savet (SDC), političko krilo SDF-a.

Mohamad ga je identifikovao kao Abu Mohamada Al-Jemilija, Iračanina i bivšeg člana Al Kaide, koji je služio kao sudija odgovoran za sprovođenje IS-ove verzije šerijata ili islamskog zakona.

Ranije u petak, zvaničnici SDF-a rekli su da su takođe zarobili Abu Karara, identifikujući ga kao drugog po rangu operativnog operatora IS u Al Holu.

Pored toga, zarobljena su još najmanje četiri operativca IS, koji su opisani kao visoki zvaničnici.

Oni koji su uhapšeni tokom SDF-ovih akcija na Al Holu, za sada se drže u odvojenom pritvorskom objektu, gde ih ispituju.

Štaviše, osoblje SDF-a ispituje lap topove i mobilne telefone kako bi pronašli moguće obaveštajne podatke.

U međuvremenu, zapadni zvaničnici i analitičari i dalje su zabrinuti da je IS uspeo da uspostavi druga uporišta, posebno u oblastima koje su zabranjene za SDF i anti-IS koaliciju predvođenu SAD, iz kojih bi mogao da pokrene novu ofanzivu, moguće u vezi sa Ramazanom kasnije ovog meseca.

"Sirijski režim nije u stanju da obezbedi centralnosirijsku pustinju zbog njenog prostranog i teškog terena i nedostatka režimskih snaga", rekla je Eva Kan, saradnica sa Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu.

Nije bilo ni suštinske pomoći Moskve ili Teherana, koji su poslali snage u Siriju da podrže sirijskog predsednika Bašara al Asada, rekla je ona.

"Ruski i iranski napori jedva su držali ključne puteve čistima od kontrolnih punktova ISIS-a i čine minimalne napore da se ISIS izbaci iz ovih planinskih područja, tako da ISIS može da nastavi da se slobodno kreće", rekao je Kan, koristeći akrinom za ime terorističke grupu.

Kurdski servis Glasa Amerike i novinarka tog servisa Zana Omer učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG