Linkovi

Islamska država preuzela odgovornost za napad bombaša samoubica u Bagdadu


Mesto napada bombaša samoubice na pijaci u centru Bagdada, 21. januara 2021. (Foto: Rojters, Thaier al-Sudani)
Mesto napada bombaša samoubice na pijaci u centru Bagdada, 21. januara 2021. (Foto: Rojters, Thaier al-Sudani)

Islamska država preuzela je odgovornost za dva napada bombaša samoubica u četvrtak na pijaci u glavnom gradu Iraka, u kojima je ubijeno najmanje 32 i ranjeno 110 ljudi.

Napadnuto područje u centrulnoj trgovačkoj oblasti Bagdada, al-Šarki, pretrpelo je sličan napad u januaru 2018, kada je ubijeno 27 ljudi.

"Jedan (bombaš samoubica) je došao, pao na zemlju i počeo da zapomaže 'Boli me stomak'. I pritisnuo je detonator u ruci. Odmah je eksplodirao. Ljudi su bili raskomadani", rekao je Rojtersu ulični prodavac koji nije želeo da se predstavi.

Takvi napadi nekada su bili gotovo svakodnevna pojava u glavnom gradu Iraka, ali u Bagdadu su postali retki nakon poraza Islamske države 2017. godine.

"Terorističke grupe DAEŠ možda stoje iza napada", rekao je novinarima načelnik civilne odbrane Kadim Salman, koristeći arapsku skraćenicu za Islamsku državu.

Premijer Mustafa al-Kadimi sastao se sa najvišim bezbednosnim zapovednicima nakon napada, rečeno je u kratkon saopštenju premijerovog kabineta.

Predsednik Barham Salih osudio je napad, rekavši da se Irak protivi pokušajima destabilizacije zemlje.

Pukovnik Vejn Maroto, portparol koalicije protiv Islamske države koju predvode SAD, objavio je na Tviteru da je napad "još jedan slučaj terorista koji ubijaju kolege Iračane i štete onima koji traže mir".

XS
SM
MD
LG