Linkovi

Bajden: SAD neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju


ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Sjedinjene Države neće slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da dostignu rusku teritoriju, rekao je u ponedeljak predsednik Džo Bajden.

Bajden se oglasio nakon izveštaja da se njegova administracija priprema da Kijevu pošalje raketne sisteme dugog dometa.

Ukrajinski zvaničnici traže da im se pošalje višecevni sistem za lansiranje raketa (MLRS), koji može da ispaljuje projektile sa dometom od više stotina kilometara. Kablovska mreža CNN i dnevnik Vašingon post preneli su u petak da Bajdenova administracija naginje ka tome da pošalje taj i još jedan raketni artiljerijski sistem, u okviru većeg paketa vojne pomoći Ukrajini.

"Nećemo slati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da pogode Rusiju", rekao je Bajden novinarima po povratku u Belu kuću iz Delavera, prenosi agencija Rojters.

Bajden nije isključio slanje određenih sistema naoružanja, ali je po svemu sudeći postavio uslove za njihovo korištenje, prenosi Rojters. Američki predsednik i njegov tim rade na novom paketu vojne opreme za koji se očekuje da će biti objavljen narednih dana.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da se razmatra MLRS, ali ništa sa kapacitetima za napad dugog dometa van upotrebe na ratištu. Bajden želi da pomogne Ukrajini da se brani, ali se protivi slanju oružja koji Kijev može da upotrebi za napad na Rusiju.

Ukrajinska vlada od Zapada traži da joj obezbedi više oružja dugog dometa, da bi preokrenula situaciju u ratu koji je ušao u četvrti mesec.

Američki zvaničnici saopštili su da se aktivno razmatraju takvi sistemi. U ratu u Ukrajini su protekla tri meseca poginule hiljade ljudi, a milioni su raseljeni.

XS
SM
MD
LG