Linkovi

Američki nosač aviona USS Truman u Jadranskom moru


Arhiva - Mornarički borbeni avioni F-18 na palubi nosača aviona USS Hari Truman, u Sredozemnom moru, 5. maja 2018.
Arhiva - Mornarički borbeni avioni F-18 na palubi nosača aviona USS Hari Truman, u Sredozemnom moru, 5. maja 2018.

Udarna grupa američkog nosača aviona USS "Hari S. Truman" uplovila je u Jadransko more uz podršku aviona, prenose mediji u regionu.

Američka mornarica saopštila je da je ova grupa brodova uz podršku iz vazduha "planski raspoređena u oblasti operacija američkih pomorskih snaga Evropa-Afrika/SAD radi održavanja stabilnosti i bezbednosti, kao i odbrane interesa SAD i njenih partnera u Evropi i Africi".

Grupa je prethodno 14. decembra uplovila u Sredozemno more, u nameri da kroz Suecki kanal dođe do Perisjskog zaliva.

Međutim, sekretar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je toj udarnoj grupi predvođenoj nosačem aviona da ostane u regionu Sredozemnog mora, umesto da se prema prethodnom planu preseli na Bliski istok, zbog zabrinutosti zbog gomilanja hiljada ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, preneo je AP 28. decembra.

Zvaničnik odbrane rekao je tada da promena u rasporedu USS Hari S. Trumana i pet američkih ratnih brodova koji ga prate odražava potrebu za stalnim prisustvom u Evropi.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je promena neophodna da bi se umirili američki saveznici i partneri u regionu.

Osim Bosne i Hercegovine, sve zemlje koje izlaze na Jadransko more - Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija - članice su NATO.

Nosivost USS "Hari S. Truman", koji je u sastavu američke 6. flote sa sedištem u Napulju u Italiji, je do 90 aviona i oko 20 helikoptera.

XS
SM
MD
LG