Linkovi

Bajden kaže da se "ne razmatra" slanje američkih vojnika u Ukrajinu


Predsednik Džo Bajden na virtuelnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, 7. decembra 2021.
Predsednik Džo Bajden na virtuelnom sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, 7. decembra 2021.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u sredu da neće narediti slanje američkih vojnika u Ukrajinu kao odgovor na moguću rusku invaziju.

“Ta opcija nije na stolu", rekao je Bajden reporterima ispred Bele kuće. “Ideja da će SAD unilateralno koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu trenutno nije realna. Ali u slučaju da se ta invazija dogodi, biće ozbiljnih posledica."

Bajden je to izjavio dan pošto je dva sata razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle čega je rekao da su SAD i evropski saveznici "duboko zabrinuti" zbog ruskog gomilanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom, te da će odgovoriti "snažnim" ekonomskim sankcijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, najviši zvaničnici Bele kuće i Pentagona istakli su u sredu da i dalje postoje načini da Vašington ojača odbranu Kijeva.

Razgovor Bajdena i Putina
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

“Postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani", izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven takođe je branio politiku administracije u domenu pomoći Ukrajini.

"Biti proaktivan znači obaviti pripreme", rekao je Saliven na samitu. "Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, daleko pre potencijalnog izbijanja krizne situacije."

Američki predsednnik takođe je izjavio u sredu, pred odlazak za Kanzas Siti gde će promovisati svoj novi dvostranački zakon o infrastrukturi, da se nada da će do kraja nedelje moći da objavi sastanke na "visokom nivou" između Rusije i drugih zemalja NATO-a.

Prema Kremlju, Putin je naglasio Bajdenu da Ukrajina nije primenjivala sporazum iz Minska iz 2015. godine, čiji je cilj da se zaustave sukobi u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, i da je "izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva u Donbasu."

Ruski lider optužio je NATO da čini "opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju" i da nagomilava vojne kapacitete blizu ruske granice, saopšteno je iz Kremlja.

Vašington post je prošlog petka objavio da Rusija planira ofanzivu na Ukrajinu na više frontova, u kojoj bi učestvovalo i do 175.000 vojnika, možda već početkom sledeće godine, pozivajući se na izjave zvaničnika i jedan obaveštajni dokument u koji je dnevnik dobio uvid.

Bajden je izjavio istog dana da radi na seriji inicijativa koje će Rusiji "veoma, veoma otežati" pokušaj da izazove eskalaciju situacije na granici. Moskva je, s druge strane, nagovestila da bi SAD i Ukrajina mogle da izvrše sopstvenu ofanzivu.

U izveštaju su korišćeni i podaci Asošijejted presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG