Linkovi

Iran započeo obogaćivanje uranijuma na 60%


Pripadnici iranske opozicione grupe protestuju ispred Grand hotela u Beču za vreme nuklearnih pregovora iza zatvorenih vrata 15. aprila 2021. (Foto: AP/Lisa Leutner)
Pripadnici iranske opozicione grupe protestuju ispred Grand hotela u Beču za vreme nuklearnih pregovora iza zatvorenih vrata 15. aprila 2021. (Foto: AP/Lisa Leutner)

Iran je u petak počeo da obogaćuje uranijum do čistoće od 60 odsto - što je najveći nivo do sada - posle napada na nuklearno postrojenje Natanc, saopštio je predsedavajući parlamenta u Teheranu, Mohamad Bagher Kalibaf.

U saopštenju koje je prenela državna televizija, on nije precizirao koju količinu obogaćenog uranijuma Iran planira da proizvede. Međutim, ta odluka će verovatno pojačati tenzije, dok Iran vodi pregovore sa svetskim silama u Beču o povratku SAD u nuklearni sporazum i ukidanju razornih ekonomskih sankcija koje su uvedene Teheranu.

Saopštenje je značilo veliku eskalaciju situacije posle sabotaže iranskog postrojenja u kojoj su oštećene centrifuge - napada prošlog vikenda, za koji se veruje da ga je izvršio Izrael. Dok Izrael još nije preuzeo odgovornost, mnogi veruju da je ta država odgovorna za još neobjašnjenu sabotažu u Natancu - glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma.

"Volja iranskog naroda je čudotvorna i ona će razmontirati svaku zaveru", izjavio je Kalibaf, i dodao da je obogaćivanje uranijuma počelo neposredno posle ponoći u petak.

Ali Akbar Salehi, šef Organizacije za atomsku energiju Irana, koja je civilni ogranak za nuklearni program, kasnije je potvrdio da je počelo obogaćivanje do čistoće od 60 procenata, prenela je državna televizija. Salehi je rekao da će kasnije saopštiti više detalja.

Nije još jasno zbog čega je početak obogaćivanja uranijuma do 60 odsto prvo objavio Kalibaf, koji je pripadnike tvrde struje i bivši lider paravojne Revolucionarne garde, koji se već pominje kao potencijalni predsednički kandidat na predstojećim izborima u Iranu u junu.

Dok je 60 procenata najviši nivo na kojem je Iran do sada obogaćivao uranijum, i dalje je niži od 90 odsto - koliko je potrebno za nuklearno oružje.

Prema nuklearnom sporazumu, Iran treba da obogaćivanje uranijuma drži ispod nivoa od 3,67 odsto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nije odmah komentarisala iranski potez. Ranije ove nedelje uputila je svoje inspektore u Natanc i potvrdila da se Iran sprema da počne da obogaćuje uranijum na nivou od 60 odsto.

Ova odluka bi mogla da izazove nove odgovore Izraela, u tajnom ratu koji već dugo traje između dve zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se zarekao da nikada neće dozvoliti Teheranu da dođe do nuklearnog oružja.​

XS
SM
MD
LG