Linkovi

Iran najavio da će obogaćivati uranijum do čistoće od 60 odsto


ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom postrojenju Natanc
ARHIVA - Centrifuge za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom postrojenju Natanc

Iran je saopštio da će početi da obogaćuje uranijum do čistoće od 60 odsto, što je najviši nivo do sada i bliže procentu potrebnom za nuklearno oružje (90 odsto), dan nakon što je Teheran optužio Izrael za sabotažu ključnog nuklearnog postrojenja.

Vest je takođe objavljena uoči nastavka razgovora u Beču čiji cilj je oživljavanje nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila iz 2015. godine, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD pre tri godine. Izrael se oštro protivi tom sporazumu.

Glavni iranski nuklearni pregovarač Abas Arakči rekao je da će Iran, osim obogaćivanja uranijuma, instalirati još 1.000 centrifuga u Natancu, nuklearnom postrojenju u kojem je u nedelju došlo do eksplozije.

"Od večeras, u Natancu počinju pripreme za obogaćivanje do 60 odsto, uranijum te čistoće se koristi u razne medicinske svrhe", prenela je novinska agencija Fars, citirajući portparola iranske nuklearne agencija Behruza Kamalvandija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upoznata je sa tom odlukom, rekao je Arakči za državni Press TV iz Beča.

Portparol IAEA je sa Rojters rekao da je ta agencija "upoznata sa medijskim izveštajima i da nema komentar".

Bela kuća je saopštiila da je zabrinuta zbog odluke Irana o obogaćivanju uranijuma.

Iran i svetske sile su prošle nedelje održali, kako je saopšteno, konstruktivne razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma, čija ograničenja na obogaćivanje uranijuma je Teheran počeo da krši posle odluke Trampove administracije o uvođenju oštrih sankcija.

Prema dogovoru, Iran može da obogaćuje uranijum do čistoće od 3,67 odsto. Međutim, Teheran je prethodnih meseci podigao taj nivo do 20 procenata. Istovremeno odbacuje optužbe da želi da razvije nuklearno oružje i tvrdi da razvija nuklearnu tehnologiju u civilne svrhe - za oblast medicine ili energetike.

Zapadne obaveštajne agencije veruju da je Iran imao tajni program za razvoj nuklearnog oružja od kojeg je odustao 2003. godine, mada Izrael veruje da je on nastavljen u određenom obliku, dok iransku nuklearnu aktivnost smatra egzistencijalnom pretnjom.

Razgovori o iranskom nuklearnom sporazumu se nastavljaju u četvrtak, a predsednik SAD Džo Bajden je ranije rekao da Teheran mora da ponovo poštuje sva ograničenja na obogaćivanje uranijuma pre nego što se Vašington vrati dogovoru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG