Linkovi

Montana postala prva američka država koja zabranjuje TikTok


Adam Botkin, fudbalski TikTok influenser, priprema video za objavljivanje u Misuli, Montana, 3. maja 2023.
Adam Botkin, fudbalski TikTok influenser, priprema video za objavljivanje u Misuli, Montana, 3. maja 2023.

Guverner Montane Greg Džianforte potpisao je u sredu zakon kojim se zabranjuje rad TikTok-a u državi, čime je postala prva američka država koja je zabranila popularnu aplikaciju u kineskom vlasništvu za kratke video snimke.

Montana će učiniti nezakonitim da Guglove i Eplove prodavnice aplikacija nude TikTok aplikaciju unutar njenih granica. Zabrana stupa na snagu 1. januara 2024.

TikTok ima preko 150 miliona korisnika u SAD, ali sve veći broj američkih zakonodavaca i državnih zvaničnika poziva na zabranu aplikacije širom zemlje zbog zabrinutosti zbog potencijalnog uticaja kineske vlade na tu platformu.

U martu je kongresni komitet pitao izvršnog direktora TikToka Šou Zi Čeva o tome da li kineska vlada može pristupiti korisničkim podacima ili uticati na ono što Amerikanci vide u aplikaciji.

Džianforte, republikanac, rekao je da će nacrt zakona unaprediti "naš zajednički prioritet da zaštitimo stanovnike Montana od nadzora Komunističke partije Kine".

TikTok, u vlasništvu kineske tehnološke kompanije BajtDens (BiteDance), naveo je u saopštenju da zakon "krši prava građana Montane iz prvog amandmana tako što nezakonito zabranjuje TikTok", dodajući da će oni "braniti prava svojih korisnika unutar i izvan Montane".

Kompanija je ranije demantovala da je ikada delila podatke sa kineskom vladom i rekla da to neće učiniti ako bude zatraženo.

Montana, koja ima populaciju od nešto više od milion ljudi, kaže da bi TikTok mogao da se suoči sa kaznama za svako kršenje i dodatnim kaznama od 10.000 dolara dnevno ako prekrši zabranu. Epl i Gugl bi takođe mogli da se suoče sa kaznama od 10.000 dolara po prekršaju dnevno ako prekrše zabranu.

Zabrana će se verovatno suočiti sa brojnim pravnim izazovima na osnovu toga što krši prava korisnika na slobodu govora iz Prvog amandmana. Pokušaj tadašnjeg predsednika Donalda Trampa da zabrani nova preuzimanja TikToka i ViČeta putem naloga Sekretarijata za trgovinu 2020. blokirali su viši sudovi i nikada nije stupio na snagu.

Među saveznicima TikToka su zagovornici slobode govora, uključujući nekoliko demokratskih članova Kongresa, među kojima je članica Kongresa Aleksandriju Okasio-Kortez i grupe za Prvi amandman kao što je Američka unija za građanske slobode.

Džianforte je takođe zabranio korišćenje svih aplikacija društvenih medija koje prikupljaju i pružaju lične informacije ili podatke stranim protivnicima na uređajima koje je izdala vlada.

TikTok radi na inicijativi pod nazivom Prodžekt Tekas, koja stvara samostalni entitet za skladištenje američkih korisničkih podataka u SAD na serverima kojima upravlja američka tehnološka kompanija Orakl.

XS
SM
MD
LG