Linkovi

TikTok planira da ograniči vreme korišćenja aplikacije maloletnicima


TikTok će ograničiti vreme korišćenja aplikacije maloletnicima (Foto: Business Wire)
TikTok će ograničiti vreme korišćenja aplikacije maloletnicima (Foto: Business Wire)

TikTok je objavio da će u narednim nedeljama ograničiti mlađima od 18 godina vreme koriščćenja aplikacije na 60 minuta dnevno. Ova promena dešava se u momentu kada su mnoge vlade zabrinute u vezi sa bezbednošću ove aplikacije i sposobnosti njenog algoritma da neke sadržaje više objavljuje.

Takođe, ova promena se uvode pošto je limitirano igranje igrica maloletnicima u Kini, gde se "ByteDance", kompanija koja je vlasnik TikToka - nalazi. Kineske vlasti su 2021. ograničile maloletnicima igranje igrica na sat dnevno i to samo petkom, vikendima i kada su praznici, u nameri da spreče zavisnost od interneta.

U Sjedinjenim Američkim Državama, porodice pokušavaju da ograniče vreme koje deca provode na ovoj kineskoj aplikaciji. Prema istraživanju centra Pju, dve trećine američkih tinejdžera koristi TikTok.

Kormak Kinan, šef za bezbednost u TikToku, naveo je u objavi u sredu, da će kada prođe 60 minuta, maloletnici morati da unesu šifru da bi nastavili da gledaju. Za mlađe od 13 godina, roditelj ili staratelj treba da podesi šifru koja omogućava još 30 minuta gledanja, posle potrošenih 60 minuta.

TikTok navodi da je do odluke došlo posle konsultacija sa stručnjacima iz Digital Wellness Lab, koja je deo bostonske Dečje bolnice, ali i akademskog istraživanja.

ILUSTRACIJA - Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona ispred tastature (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ILUSTRACIJA - Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona ispred tastature (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Dugo se govori o tome koliko treba da brine što su mladi na društvenim mrežama i koju to potencijalnu štetu nanosi. Izveštaj od prošle godine navodi da algoritam TikToka promoviše snimke samopovređivanja i poremećaja u ishrani ranjivim tinejdžerima. Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbukove Mete, suočava se sa sličnim optužbama.

Logaritmi društvenih mreža funkcionišu tako što identifikuju sadržaj i teme koje interesuju korisnika, kome onda šalju što više takvog sadržaja kako bi produžili vreme koje provede na sajtu. Kritičari društvenih mreža kažu da i algoritmi koji prate sportski tim, neki hobi ili ples, takođe mogu da dovedu do sadržaja koji šteti.

TikTok je saopštio da će početi da podseća tinejdžere da nameste korišćenje aplikacije na 60 minuta dnevno. Kompanija će svake nedelje slati obaveštenja tinejdžerima o tome koliko su vremena potrošili.

Neke od već postojećih bezbednosnih mera TikToka za tinejdžere uključuju da nalozi onih između 13 i 15 godina moraju da budu privatni, a direktne poruke mogu da dobijaju samo oni stariji od 16.

TikTok je najavio i brojne promene za korisnike, uključujući mogućnost da sami nameste koliko će svaki dan u nedelji pratiti sadržaje i da mogu da isključe obaveštenja. Kompanija će pokrenuti i podsetnik za spavanje da bi pomogla ljudima da isplaniraju da ne koriste aplikaciju noću. Ova opcija će omogućiti korisnicima da nameste vreme spavanja, i onda će se aktivirati podsetnik da je isključe.

Pored preteranog korišćenja među maloletnicima, bojazan oko same aplikacije povećava širom sveta. Evropski parlament, Evropska komisija i EU su zabranile da se TikTok instalira na službenim telefonima. Isto su uradili američka federalna vlada, Kongres i više od polovine 50 američkih saveznih država. Kanada je takođe zabranila aplikaciju na vladinim uređajima.

Republikanci u Predstavničkom domu rade na predlogu Zakona koji bi omogućio predsedniku Džou Bajdenu da zabrani aplikaciju u celoj zemlji, ali se tome protive organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koje taj pokušaj smatraju protivustavnim. Predlog je prošao u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma, koji kontrolišu republikanci. O predlogu mora da glasaju i Predstavnički dom i Senat.

XS
SM
MD
LG