Linkovi

Najviši američki zvaničnik za sajber bezbednost kritikuje TikTok i kinesku tehnologiju


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona, ispred tastature lap topa (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona, ispred tastature lap topa (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Jedan od najviših američkih obaveštajnih zvaničnika prirodao je svoje ime na listu listu Amerikanaca koji izražavaju zabrinutost zbog kineske tehnologije i kineskih platformi društvenih medija kao što je TikTok.

General Pol Nakasoni, koji je na čelu i sajber komande SAD i Agencije za nacionalnu bezbednost, rekao je u utorak pred Kongresom da postoji više razloga da budu oprezni u pogledu brzog širenja Kine u sajber prostoru, nazivajući Peking "veoma ozbiljnim neprijateljem".

"TikTok me brine iz više različitih razloga", rekao je Nakasoni tokom pretresa pred senatskim Odborom za oružane snage. "Jedno su podaci koje imaju. Drugo je algoritam i kontrola. Ko upravlja algoritmom?"

Treće, kako je rekao, radi se o "širokoj platformi", kako za pokretanje potencijalnih operacija uticaja, tako i za sposobnost da se Kini omogući da "isključi poruku".

Prošlog meseca, Sjedinjene Države su krenule napred sa planovima da zabrane TikTok – aplikaciju za društvenu mrežu koju koristi više od 100 miliona Amerikanaca – na vladinim uređajima. Neki američki zakonodavci pozvali su na to da se američkom predsedniku Džou Bajdenu da mogućnost da zabrani korišćenje aplikacije za društvene mreže širom zemlje.

Drugi se, međutim, protive ideji da se Bajdenu omogući da izda opštu zabranu širom zemlje, tvrdeći da je TikTok samo mali deo većeg problema.

"Pretnja o kojoj svi pričaju je TikTok i kako bi to moglo da omogući nadzor Komunističke partije Kine ili da olakša širenje kampanja zlonamernog uticaja u SAD", rekao je novinarima demokratski senator Mark Vorner. "Međutim, pre TikToka su bili Huavej i ZTE, koji su ugrozili telekomunikacione mreže naše zemlje. A pre toga, to je bila ruska laboratorija Kasperski".

"Potreban nam je sveobuhvatan pristup zasnovan na rizicima koji se proaktivno bavi izvorima potencijalno opasne tehnologije pre nego što oni steknu uporište u Americi", rekao je on.

Zakon o ograničavanjima, koji forsiraju Vorner i drugi, uspostavio bi proces zasnovan na pravilima - za koji bi informacije davala američka obaveštana zajednica, a vodio ga Sekretarijat za trgovinu - kojim bi se identifikaovale i rešavale strane tehnološke pretnje.

Sa svoje strane, TikTok-ova matična kompanija, BajtDens, odbacila je zabrinutost da će nepropisno koristiti korisničke podatke kao "političku pozornicu".

Ali zabrinutost oko kineskih kompanija i kineske tehnologije nastavlja da raste.

U nedelju, Vol strit džurnal izvestio je da su američki zvaničnici za odbranu zabrinuti da bi kineske lučke dizalice koje se koriste u mnogim američkim gradovima mogle da se upotrebe za špijuniranje materijala koji se otpremaju u i iz SAD.

"Komunistička Kina je monopolizovala industriju lučkih dizalica, a ja ću nastaviti da predvodim napore da se odvojimo od režima u Pekingu i podstaknemo skoro zadržavanje i ponovno postavljanje naših strateških proizvodnih kapaciteta", rekao je republikanski kongresmen Karlos Himenes za Glas Amerike na pitanje o potencijalu za kinesku špijunažu u američkim lukama.

"Boriću se da zaštitim našu kritičnu infrastrukturu od špijunskih taktika KPK".

Tenzije su takođe porasle otkako su SAD prošlog meseca oborile ono što su identifikovale kao kineski špijunski balon, pošto je proputovao većinu kontinentalnog dela Sjedinjenih Država.

Očekuje se da će Bajden u narednim danima izdati uredbu kojom bi se pooštrila pravila o mogućnostima američkih kompanija da investiraju u Kini.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang osudio je u utorak SAD, rekavši novinarima u Pekingu da je kineska politika Vašingtona "potpuno odstupila od racionalnog".

Ali Nakasoni je rekao zakonodavcima da bi bilo pametno ako bi i političari, i preduzeća, vodili računa o tome kako koriste platforme i tehnologiju kineske proizvodnje.

"Ono što bih uradio je da obezbedim da oblasti koje su najosetljivije na naše operacije budu vrlo oprezne, i imam poverenje u to šta se tamo koristi. I razumem gde te informacije mogu da idu", rekao je komandant SajberKoma.

"Toliko toga što radimo zasniva se na međunarodnoj trgovini", rekao je on, "a Kina ima prednost u nekim stvarima".

XS
SM
MD
LG