Linkovi

SAD i Kanada eliminišu TikTok na vladinim uređajima


ARHIVA - Logo TikToka ispred američkog sedišta kopanije u Kalver Sitiju, u Kaliforniji, 15. septembra 2020.
ARHIVA - Logo TikToka ispred američkog sedišta kopanije u Kalver Sitiju, u Kaliforniji, 15. septembra 2020.

Kanada i Sjedinjene Države u ponedeljak su započele sa zabranom TikToka na državnim uređajima.

Bela kuća je dala federalnim agencijama rok od 30 dana da obustave korišćenje popularne aplikacije za društvene mreže, sprovodeći zabranu koju je Kongres odobrio u decembru.

Mera SAD predviđa ograničene izuzetke za agencije koje sprovode zakon, potrebe nacionalne bezbednosti i u istraživačke svrhe.

"Ovo uputstvo je deo stalne posvećenosti administracije da osigura našu digitalnu infrastrukturu i zaštiti bezbednost i privatnost američkog naroda", rekao je Kris DeRuša, federalni glavni službenik za bezbednost informacija.

TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BajtDens (BiteDance), privukao je pažnju zapadnih vlada usled zabrinutosti za bezbednost korisničkih podataka i potencijala da bi aplikacija mogla da se koristi za promovisanje prokineskih stavova.

Kompanija je odbacila zabrinutost i nazvala zabrane "političkim pozorištem".

Očekuje se da će republikanci u Predstavničkom domu SAD u utorak nastaviti sa predlogom zakona koji bi predsedniku Džou Bajdenu dali mogućnost da zabrani TikTok širom zemlje.

U Kanadi, premijer Džastin Trudo rekao je da bi zabrana TikTok-a za vladine uređaje mogla da posluži kao signal široj populaciji.

"Pretpostavljam da će, pošto vlada preduzima značajan korak ka svim federalnim zaposlenima da više ne mogu da koriste TikTok na svojim poslovnim telefonima, mnogi Kanađani, od poslovnih do privatnih lica, razmišljati o bezbednosti svojih podataka i možda doneti odluke", rekao je Trudo. .

Evropska komisija i Savet EU zabranili su TikTok na telefonima osoblja prošle nedelje.

U izveštaju su korićene neke informacije Asošijeted presa, Rojtersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG