Linkovi

Zašto je TikTok zabranjen za neke vladine službenike?


Ilustracija (Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP)
Ilustracija (Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP)

Bijela kuća dala je federalnim vladinim službama rok od 30 dana da izbrišu popularnu kinesku aplikaciju za društvene mreže TikTok sa svih vladinih mobilnih uređaja zbog sve većih strahovanja u pogledu bezbjednosti. Kanada je uvela sličnu zabranu.

Kongres, sama Bijela kuća i više od polovine američkih država već su zabranili TikTok zato što strahuju da bi Kina mogla da upotrijebi pravna i regulatorna ovlašćenja da preuzme privatne podatke o korisnicima ili da pokuša da progura dezinformacije ili narative u korist zvaničnog Pekinga.

Američke oružane snage su već zabranile aplikaciju na vojnim uređajima, dok je Evropska komisija uvela privremenu zabranu TikToka za svoje službenike.

Više od dvije trećina tinejdžera u Americi koristi TikTok, čiji vlasnik je BajtDens (ByteDance) - kineska kompanija koja je 2020. godine premjestila svoje sjedište u Singapur. Meta je kritika zato što se smatra da bi kineska vlada mogla da koristi korisničke podatke kao što su pretraga i lokacija.

Kina ističe da zabrane odražavaju nesigurnost Vašingtona i da predstavljaju zloupotrebu državne moći.

Zbog čega TikTok brine zapadne službe?

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Federalna komisija za komunikacije (FCC) upozorili su da bi kompanija BajtDens mogla da podijeli korisničke podatke sa TikToka sa kineskom autoritarnom vladom.

Takođe se strahuje da kompanija šalje ogromnu količinu korisničkih podataka Kini, što je kršenje oštrih evropskih pravila o privatnosti.

Uz to, postoji i zabrinutost u pogledu sadržaja na TikToku i eventualnih posljedica po mentalno zdravlje tinejdžera.

Ko je tražio restrikcije na upotrebu TikToka?

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp i njegova tadašnja administracija su 2020. godine pokušali da zabrane poslovanje sa vlasnikom TikToka, primoraju ga da proda američku imovinu i uklone aplikaciju iz internet prodavnica.

Sudovi su blokirali Trampove napore da zabrani TikTok, a predsjednik Džo Bajden je ukinuo uredbe svog prethodnika po stupanju na dužnost, ali je naložio dublju analizu problema. Odustalo se i od prodaje imovine TikToka u SAD.

U Kongresu, obje stranke su zabrinute zbog aplikacije. U decembru prošle godine je usvojen zakon protiv TikToka na vladinim uređajima u okviru šireg budžetskog paketa. Zakonom je dozvoljena upotreba TikToka u određenim slučajevima, između ostalog u svrhe nacionalne bezbjednosti, sprovođenja zakona i istraživanja.

Očekuje se da će republikanci u Predstavničkom domu usvojiti zakon koji bi Bajdenu omogućio da zabrani TikTok na nacionalnom nivou. Prijedlogom kongresmena iz Teksasa Majkla Mekola pokušavaju se zaobići mogući problemi pred sudovima ako bi administracija odlučila da kazni TikTok.

Kakva je reakcija TikTok-a?

Predstavnici TikTok-a osporavaju zabrane, navodeći da im nije pružena prilika da odgovore na pitanja te da vlade sebi odsjeca pristup platformi koju koriste milioni.

U reakciji na odluku SAD, portparolka TikTok-a Bruk Oberveter je u ponedeljak poručila:

"Zabrana TikTok-a na vladinim uređajim usvojena je u decembru bez ikakve rasprave, i nažalost taj pristup je poslužio kao putokaz za ostale svjetske vlade. Te zabrane su samo politički teatar".

XS
SM
MD
LG