Linkovi

SAD zabranjuju ViČet i TikTok zbog nacionalne bezbednosti


ILUSTRACIJA - Aplikacije "TikTok" i "ViČet" na mobilnom telefonu u Pekingu (Foto: AP)
ILUSTRACIJA - Aplikacije "TikTok" i "ViČet" na mobilnom telefonu u Pekingu (Foto: AP)

Sjedinjene Države će od nedelje veče zabraniti preuzumanje kineskih aplikacija ViČet (WeChat) i TikTok sa američkih digitalnih platformi zbog strahovanja da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

“Sledeći predsednikovu naredbu, preduzeli smo značajnu akciju da se suprostavimo kineskom zlonamernom prikupljanju ličnih podataka američkih državljana, dok istovremeno promovišemo naše nacionalne vrednosti, demokratske standarde i snažnu primenu američkih zakona i propisa", naveo je sekretar za trgovinu Vilbur Ros u saopštenju.

Zabrane se odnose na novo preuzimanje kineskih aplikacija i na njihovo osvežavanje, i manje su sveobuhvatne od očekivanih naročito za TikTok, popularnu aplikaciju za delenje kratkih video snimaka, prenosi Rojters.

ViČet, aplikacija za slanje poruka, društvene mreže i elektronsko plaćanje, od nedelje se suočava sa ozbiljnijim restrikcijama, s obzirom na to da će biti zabranjeno prebacivanje sredstava ili procesuiranje isplata ljudima u SAD preko te platforme. Prema podacima firme Aptopia, iz avgusta, ViČet u proseku ima 19 miliona aktivnih korisnika dnevno.

Za aktuelne korisnike TikToka, na drugoj strani, neće biti mnogo promena do 12. novembra kada će stupiti na snagu zabrana na pojedine tehničke transakcije.

TikTok je saopštio za je "razočaran" zbog poteza Trampove administracije i da će nastaviti da osporava" nepravednu uredbu" predsednika Donalda Trampa.

Pojedini bezbednosni eksperti strahuju da bi Bajtdens Ltd, kineska kompanija u čijem vlasništvu je TikTok, i dalje imala pristup informacijama o 100 miliona korisnika te aplikacije u Sjedinjenim Državama, što bi predstavljalo bezbednosni rizik. Bajtdens je u pregovorima sa američkim kompanijama o kupovini američkih operacija TikToka.

Kao i većina društvenih mreža, TikTok prikuplja podatke o korisnicima i reguliše njihove objave. Preuzima lokacije i poruke korisnika i prati šta gledaju kako bi utvrdila ciljanu marketinšku strategiju.

Slične primedbe iznose se i na račun američkih društvenih mreža Fejsbuk i Tviter. Međutim, kada je reč o aplikacijama u kineskom vlasništvu, strahuje se da bi kineska vlada mogla da naloži kompanijama da joj pomognu da prikupi obaveštajne podatke.

TikTok je naveo da se podaci o američkim korisnicima ne drže u Kini i da ne bi bili dati kineskoj vladi. Međutim, eksperti kažu da kineska vlada može da dobije bilo koje informacije od kompanija u toj zemlji.

Zabrana kineskih aplikacija najnoviji je pokušaj Trampove administracije da oslabi uticaj iz Kine. Od kada je preuzeo predsednički položaj 2017. godine, Tramp je vodio trgovinski rat sa Kinom, sprečavao spajanje sa kineskim kompanijama, te gušio poslovanje kineskih firmi kao što je Huavei.

Hakeri, koje podržava Kina, u međuvremenu se optužuju za upade u američke federalne baze podataka i kreditnu agenciju Ekvifaks, a kineska vlada strogo ograničava poslovanje američkih tehnoloških kompanija u Kini.

Članovi Kongresa iz obe stranke zabrinuti su u pogledu podložnosti TikToka cenzuri i kampanji širenja dezinformacija, a strahuju i zbog bezbednosti podataka o korisnicima i privatnosti dece. Međutim, američka administracija nije ponudila specifične dokaze o tome da je TikTok davao kineskoj vladi podatke o američkim korisnicima.

Zvaničnici ukazuju na hipotetičku pretnju, koja je rezultat sposobnosti kineske vlade da zahteva saradnju kineskih kompanija.

XS
SM
MD
LG