Linkovi

Prvi čovek TikToka biće saslušan u američkom Kongresu


Congress
Congress

Predsedavajuća Odbora Predstavničkog doma za energetiku i ekonomiju zatražila je da izvršni direktor TikToka Ži Ču odgovori naredne nedelje na pitanja o tome šta popularna kineska aplikacija čini da se deca zaštite od nedoličnog sadržaja i mogućeg iskorišćavanja.

Ču će se prvi put pojaviti pred Kongresom 23. marta. Predsedavajuća odborom Keti Mekmoris Rodžers, republikanka, rekla je da predstavnici naroda "treba da znaju šta je preduzela ta kompanija da deca budu bezbedna od šteta na internetu i van njega".

Ona i ostali republikanci pisali su u decembru TikToku kako se "mnogoj deci konstantno nude neprikladni sadržaji koje algoritam TikToka pruža da ih duže zadrži na mreži". Zabrinuti su što je "TikTok uživo prenosio događaje i dozvoljavao odraslim korisnicima da nude novčane nagrade i da ubede decu da izvode radnje koje sugerišu seks".

TikTok, koji je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije BajtDens, navodi da Bajdenova administracija preti da zabrani aplikaciju u Sjedinjenim Državama, ako kineski vlasnici ne prodaju svoje deonice u kompaniji. "Amerikanci zaslužuju da znaju do kog nivoa je njihova privatnost ugrožena i na koji način koristi podatke ova aplikacija čiji je vlasnik povezan sa Kinom", dodala je Mekmoris Rodžers. Američka vlada izrazila je zabrinutost da podaci korisnika TikToka mogu da budu preneti kineskoj vladi.

TikTok, koji nije odmah komentarisao navode, objavio je ranije ovog meseca da razvija alatke koje će omogućiti roditeljima da spreče da njihovi tinejdžeri vide sadržaje koji sadrže određene reči ili haštagove na ovoj aplikaciji.

TikTok je najavio nove opcije koje će limitirati vreme koje se provodi na aplikaciji. Nalozi korisnika ispod 18 godina će imati automatski limit od jednog sata dnevno, a tinejdžeri će morati da unesu šifru da nastave da koriste aplikaciju.

TikTok i Bajdenova administracija već duže od dve godine pregovaraju o bezbednosti podataka. TikTok tvrdi da je potrošio više od milijardu i po dolara na rigoroznu zaštitu podataka i odbija optužbe za špijuniranje.

XS
SM
MD
LG