Linkovi

Čelnik Tik toka na pretresu u Kongresu


Šou Ži Ču, izvršni direktor kompanije Tik tok (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
Šou Ži Ču, izvršni direktor kompanije Tik tok (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Kompanija Bajtdens nije kineski, niti agent bilo koje druge države”, poručio je tokom pretresa pred Odborom za energetiku i trgovinu američkog Kongresa izvršni direktor kompanije Tik tok Šou Ži Ču.

Ta društvena platforma, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije Bajtdens, suočava se sa sumnjama u vezi sa bezbednošću ličnih podataka korisnika, ali i kritikama zbog nedoličnih sadržaja dostupnih mlađim korisnicima te popularne platforme koja u Americi ima 150.000.000 korisnika.

Pretres je održan u okolnostima moguće zabrane upotrebe Tik tok-a u Sjedinjenim Državama ukoliko njen udeo u američkoj verziji aplikacije ne bude prodat nekoj američkoj kompaniji.

Ču je članove Kongresa nastojao da uveri da je pristup Tik tok-a, čiji je direktor, da radi transparentno i u saradnji sa vlastima i američkom kompanijom Orakl u pronalaženju rešenja za zabrinutosti koje se vezuju za tu društvenu platformu.

Rekao je i da očekuje da partnerstvo sa Odborom, pred kojim je svedočio, doprinese razvoju jasnih i doslednih pravila za informatičku industriju.

Ukazao je i da bi eventualna zabrana te aplikacije u Sjedinjenim Državama naštetila američkim kompanijama i sveukupnoj ekonomiji zemlje. Rekao je da ne smatra da zabrana aplikacije koja bi, kako se izrazio, ućutkala glasove 150 miliona američkih građana i smanjila konkurenciju na tržištu – rešila problem.

Ču je izneo tvrdnje da su bezbednost i dobrobit prioritet kompanije Tik Tok što, kao roditelj dvoje dece, vrlo dobro shvata. Prema njegovim rečima prioritet Tik Toka je da raspolaže i primeni ozbiljne mere zaštite koje se odnose na mlade i najmlađe korisnike.

Članovi Kongresa su tokom pretresa iznosili tvrdnje da Tik Tok korisnicima, pogotovo mlađim, nudi štetne sadržaje i izlaže ih, kako je naznačila, emotivnoj uznemirenosti.

Keti Mekmoris Rodžers, republikanka iz Vašingtona, poručila je da je neposredno po pristupanju aplikaciji, uvidela da Tik tok algoritam promoviše samopovređivanje, inspiriše poremećaje u ishrani i podstiče, kako ih je označila, opasne izazove koji mogu ugroziti živote dece.

Frenk Paloni, demokrata iz Nju Džersija, istakao je da sadržaj na Tik Toku pogoršava emocionalni stres kod dece.

O Tik toku su se u jeku aktuelnih događaja, oglašavale kineske vlasti tvrdnjama da nema nikakvih validnih dokaza da bi ta platforma na bilo koji način ugrožavala američku nacionalnu bezbednost.

Iz Amerike 146 | Kongres o Tik toku; Teksas i rasizam; Istraga povlačenja iz Avganistana; Ukrajinske pletilje
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:55 0:00

Međutim, direktor FBI-ja Kristofer Rej ranije tokom meseca izneo je tvrdnje da Peking ima mogućnost da kontroliše softver na milionima uređaja zbog veza sa kompanijom Bajtdens.

Više od deset svetskih država do sada je uvelo potpune, delimične ili zabranu korišćenja aplikacije na uređajima koji pripadaju vladama ili javnom sektoru – zbog sumnji da bi lični podaci zaposlenih mogli pasti u ruke kineskih vlasti.

XS
SM
MD
LG