Linkovi

Počeo izbor porote za suđenje Stivu Benonu


Trampov bliski saradnik i nekadašnji strateg Bele kuće Stiv Benon
Trampov bliski saradnik i nekadašnji strateg Bele kuće Stiv Benon

VAŠINGTON - U ponedeljak je počeo odabir porotnika u procesu koji se vodi protiv nekadašnjeg Trampovog savetnika Stiva Benona, optuženog za odbijanje saradnje sa Kongresom u istrazi o neredima 6. januara 2021.

Benon je optužen pred federalnim sudom u Vašingtonu zbog toga što se oglušio o obavezujući poziv za svedočenje pred odborom Predstavničkog doma Kongresa, koji je sprovodio istragu.

Suđenje se dešava ipak u izmenjenom kontekstu, jer je 9. jula, preko advokata, Benon poručio da je voljan da svedoči pred odborom. Njegov advokat, Robert Kostelo, kazao je da je Benon promenio mišljenje zato što je Tramp odlučio da ne koristi diskreciono pravo i zabrani saradnicima da svedoče.

Tramp je često, čak i kad više nije bio na vlasti, koristio diskreciono pravo da blokira svedočenja ili objavu dokumenata iz Bele kuće.

Benon je otpušten iz Bele kuće 2017, a kada su se desili neredi u Kongresu bio je privatno lice.

Benonov advokat je pokušao da odgodi suđenje zbog izveštaja CNN-a o njegovom klijentu, za koji je tvrdio da može da utiče na stav porotnika, ali je sudija Karl Nikols to odbio i kazao da će biti odabrani "adekvatni, fer i nepristrasni porotnici".

Sudija je takođe rekao da će uvažiti i nove okolnosti, odnosno odluku Benona da želi da svedoči pred kongresnim odborom koji istražuje nerede 6. januara.

XS
SM
MD
LG