Linkovi

Šta republikanci misle o najavi Trampove kandidature?


Predizborni miting u Ohaju na kojem je govorio i Donald Tramp
Predizborni miting u Ohaju na kojem je govorio i Donald Tramp

BIRMINGEM- Bivši predsednik Donald Tramp već mesecima nagoveštava predsedničku kandidaturu 2024, a uoči kongresnih izbora najavio je da bi to mogao uskoro da ozvaniči.

„Imaću veliku objavu u utorak, 15. novembra, u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi“, rekao je Tramp pristalicama na mitingu za kandidata za Senat Ohaja Džej Di Vensa.

Ali u nacionalnom istraživanju javnog mnjenja i intervjuima, birači u tri države ključne za to ko će imati prevlast, kažu da su zabrinuti zbog starosti 76-godišnjeg republikanskog bivšeg predsednika, njegove polarizovane ličnosti i njegove sposobnosti da se takmiči na izborima.

„Učiniću sve što mogu da ga sprečim da se kandiduje“, rekao je Gordon Nelson, koji je glasao za sve republikance na kongresnim izborima u Mičigenu. Nelson je dvaput glasao za Trampa, ali ga sada krivi za napetu političku klimu u zemlji i demokratsku većinu u Kongresu.

"On izaziva podele. Ne sviđa mi se", rekao je.

Nelsonovo mišljenje deli šest drugih republikanskih glasača u Arizoni, Džordžiji i Mičigenu koje je Rojters intervjuisao u utorak.

Druga istraživanja pokazuju da su republikanci podeljeni. Oko 60% republikanaca koje je Rojters/Ipsos anketirao prošlog meseca reklo je da misle da bi Tramp trebalo da se ponovo kandiduje 2024. godine, a 36% ih je reklo da ne bi trebalo. U izlaznoj anketi koju je Edison Risrč objavio u utorak, šest od 10 ispitanika reklo je da ima nepovoljno mišljenje o bivšem predsedniku.

Stratezi i partijski lideri kažu da je Tramp i dalje favorit za republikansku nominaciju za dve godine, posebno ako republikanci osvoje dobar rezultat na kongresnim izborima.

Trampov najverovatniji protivkandidat unutra strankte je aktuelni guverner Floride Ron Desantis, za koga je Tramp glasao na kongresnim izborima.

Među biračima koji bi više voleli Desantisa je Ivon Lengdon, penzionisana bankarka koja živi u predgrađu Detroita.

„Želim republikanca sa karakterom koji ima istu politiku“, rekla je ona. Nadala se da će Tramp promeniti priču nakon poraza od Džoa Bajdena 2020.

"Mislim da će Tramp samo nastaviti da zakuvava stvari. Mislila sam da će nakon poraza na poslednjim izborima promeniti priču, ali nije. Njegov ego izgleda to ne može da podnese".

XS
SM
MD
LG