Linkovi

Bajden i Tramp u finišu kampanje za kongresne izbore


ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp i aktuelni predsednik Džo Bajden
ARHIVA - Bivši predsednik Donald Tramp i aktuelni predsednik Džo Bajden

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je da će, ako republikanci pobede na kongresnim izborima u utorak, demokratija u Americi biti oslabljena, dok je bivši predsednik Donald Tramp nagovestio da će se možda ponovo kandidovati 2024. Tramp i Bajden pojavili su se pred biračima u ključnim državama pred izbore 8. novembra, na kojima bi demokrate mogle da izgube većinu u oba doma Kongresa.

Republikanci su Bajdena u kampanji kritikovali za visoku inflaciju i porast stope kriminala. Analitičari procenjuju da bi demokrate mogle da izgube i Predstavnički dom - gde je repulibknacima potrebno da osvoje samo 5 mesta više nego što imaju sada, da bi dobili većinu, a da je i Senat gde je trenutno izjednačen broj mesta - na ivici. Demokrate su vodile u trkama za mesto senatora u Džorždiji, Pensilvaniji i Nevadi, ali je ta prednost iščezla.

Ako republikanci osvoje bilo koji dom Kongresa, to će značiti da će se Bajdenova agenda mnogo teže sprovoditi nego što je slučaj kada su demokrate imale većinu.

Bajden je upozorio da mnogi republikanski kandidati "prete demokratiji", jer ponavljaju Trampove lažne tvrdnje iz 2020. godine o pokradenim izborima.

"Ove godine glasamo o demokratiji", rekao je Bajden u Njujorku.

Sa druge strane, u Majamiju, Tramp je ponovo iznosio neosnovane tvrdnje o pokradenim izborima, a istovremeno nagovestio da će možda trčati trku za predsednika 2024.

"Verovatno ću morati to da uradim ponovo, ali sačekajte da čujete", kazao je Tramp kritikujući Bajdenovu administraciju za širok spektar tema, od porasta kriminala do prljavih aerodroma.

Trampovi savetnici kažu da bi on mogao da obznani kandidaturu tokom ovog meseca.

Bajdenova fotograija na Trampovom mitingu u Majamiju
Bajdenova fotograija na Trampovom mitingu u Majamiju

Bajden najviše ističe opasnost za demokratiju, dok njegove kolege u kampanji često ističu uspehe administracije, kao što su smanjenje cena lekova na recept i sistem socijalne zaštite. Iako je mnogima i abortus bio top tema, ankete su pokazale da birači sve manje mare za to.

Rebublikanci insistiraju na tome da demokrate ne podržavaju policiju onoliko koliko je potrebno, te da raste broj krivičnih dela. Tokom pandemije kovida, broj ubistava je porastao.

Demokrate imaju problem sa Bajdenovom nepopularnošću, zbog čega nije ni učestvovao u kampanji u nekim državama. Samo 40 odsto Amerikanaca podržava Bajdenov učinak, pokazala je anketa Rojtersa i Ipsosa.

Važni kongresni izbori kroz istoriju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Bajden se u finišu kampanje obratio biračima u državi Njujork, izvan grada, gde republikanci prete da preuzmu prednost od demokrata.

Demokratska guvernerka Njujorka Keti Hokul ima neočekivano jakog rivala, republikanca Lija Zeldina, a demokratski predstavnici u Predstavničkom domu, takođe imaju problem da očuvaju prednost u svojim distriktima u državi Njujork.

Potpredsednica SAD Kamala Haris posetila je Čikago, još jedno uporište demokrata, gde je rekla da će demokrate usvojiti zakon o pravu na abortus ako dobiju još mesta u Senatu.

"Ako uspemo da osvojimo još dva mesta, usvojićemo zakon".

Prva dama Džil Bajden posetila je Teksas, državu u kojoj dominiraju republikanci, ali ima mnogo trka koje su tesne.

XS
SM
MD
LG